Življenjski slog

Se v odnosu počutiš samoumevnega: kaj lahko narediš?

Biti ustrežljiv je načeloma dobra lastnost, vendar pa lahko nekateri ljudje izkoristijo tvojo pripravljenost pomagati. V članku ti opišemo, kako prenehati biti samoumeven za druge in imeti bolj zdrave odnose.

Te jemljejo za samoumevnega?

Biti nekomu samoumeven je zahrbtno. Običajno se začne postopoma, zato tovrstnega početja sprva ne opazimo takoj. Vzorec se lahko hitro le še stopnjuje, vendar je zelo težko ugotoviti, kaj storiti, ko se znajdemo v tej situaciji. Vse skupaj lahko tudi resno vpliva na naš vsakdan in našo srečo.

Kaj pa sploh pomeni biti samoumeven? Nekoga za samoumevnega jemljemo takrat, ko pričakujemo, da bo oseba tam, vendar njene vloge v našem življenju ne cenimo. Če se počutimo samoumevne, je to verjetno zato, ker dajemo več, kot dobivamo.

samoumevnost, odnosi, partnerji, prijatelji, psihologija
Trud za odnos mora vselej biti obojestranski.

Zakaj nas ljudje jemljejo za samoumevne?

Odnosi vedno vključujejo dajanje in jemanje, toda v tem primeru tisti, ki jemlje, vzame preveč. Tistega, ki jemlje, skrbijo predvsem njegovi interesi, ne glede na dobro počutje drugega. Kdor vzame, pričakuje, da bo drug tam ne glede na vse. Morda se poskušajo polovičarsko potruditi, vendar se kljub temu zanašajo na tistega, ki daje, da bo opravil večino dela v razmerju.

Dolgoročni učinki te dinamike ne koristijo nikomur. Počasi bo to povzročilo erozijo odnosa. Morda se boš začel izogibati svojemu prijatelju in se nehal truditi za obstanek razmerja.

Kaj lahko storiš?

V razmerju med odraslimi ne smemo sprejeti, da se nas jemlje za samoumevne. Če želimo rešiti razmerje, moramo poskrbeti za komunikacijo in jasno izražanje potreb. Če čutiš, da te nekdo jemlje za samoumevnega, je najbolje, da mu to poveš. Najprej pa moraš biti iskren do sebe glede svojih prioritet. Če se bodo stvari spremenile na način, ki ti bo koristil, moraš vedeti, kaj potrebuješ in kako to izraziti. Morda se celo zdi lažje, da ničesar ne rečeš, a če ohraniš status quo, boš izgubil izpolnjujoč odnos.

samoumevnost, odnosi, partnerji, prijatelji, psihologija
Najprej postavi meje sam pri sebi.

Kako veš, da si v odnosu samoumeven?

Se ti zdi, da bi v odnosu s prijateljem, partnerjem, ali celo družino, lahko ti bil tisti, ki je za druge samoumeven, pa se ti zdi, da samo pretiravaš? Poglej nekaj očitnih znakov, da se ne zapleteš v nezdrav in toksičen odnos.

  • Čutiš, da ne znaš reči ne: Čeprav te prijatelj potrebuje za nenehne usluge, ki lahko od tebe terjajo veliko časa, ne znaš ali ne zmoreš reči ne. Če si nenehno vsem na uslugo, je morda čas, da postaviš nove meje in prenehaš ugajati ljudem.
  • Izgubljaš občutek intimnosti: Če te nekdo jemlje za samoumevnega, lahko imaš v njegovi družbi nenehno občutek, da si v zagati. V razmerju lahko začne bledeti ‘iskrica’, stvari postajajo dolgočasne in ponavljajoče. Pojavijo se težave z intimnostjo ter fizično in čustveno oddaljevanje. Težko je narediti stvari vznemirljive, če je odnos enostranski.
  • Nikoli ni tam zate: Prijatelj te morda jemlje za samoumevnega, če se zaradi čustvene podpore močno zanaša nate, vendar ni na voljo, ko ti potrebuješ njega. To je znak, da je v enačbi sebičnost.
  • Ne čutiš podpore: Če nisi prepričan o podpori, morda druga oseba v odnosu to izkorišča, ali pa ji tvoji interesi in potrebe ne ustrezajo.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button