Življenjski slog

Katere so najpogostejše sanje in kakšen je njihov pomen?

Sanjamo vsi – pa ne samo ljudje, tudi več vrst živali. Nekateri znanstveniki (izstopa Sigmund Freud, ki je sanjam posvetil obširno raziskovanje) sanjam pripisujejo veliko pomembnost, nekateri jim ne posvečajo posebne pozornosti. Katere so tiste sanje, ki se največkrat pojavljajo in kaj naj bi pomenile?

Sanje so skupek idej, podob, občutkov in čustev, ki jih doživljamo v določenih stadijih spanja. Največ sanjamo v spalni fazi REM, ko so naši možgani najbolj aktivni. Že nekdaj so sanje fascinirale antična ljudstva. Stari Egipčani na primer so verjeli, da so tisti, ki pogosto sanjajo, blagoslovljeni in da skozi sanje prejemajo modrost. Prevrtimo nekaj stoletij naprej in se ustavimo v 20. stoletju. Očeta psihoanalize Sigmund Freud in Carl Jung sta verjela, da sanje razkrivajo dober vpogled v naše skrite želje in občutke. To splošno prepričanje mnogi psihologi podpirajo še danes.

Katere so najpogostejše sanje, ki jih običajno sanjamo in kaj naj bi pomenile? V razlage pomenov se je poglobil psihoterapevt Matthew Bowes.

V sanjah te nekdo lovi

Sanje, da te nekdo lovi ali preganja, so lahko zelo pogoste, predvsem, če si pogosto zatiskaš oči pred pravimi problemi, ali pa se pravkar srečuješ s situacijo, ki te straši. Če so sanje ponavljajoče, so podzavestni poziv k temu, da se moraš z namenom premika naprej soočiti z resničnostjo.

Obkrožajo te pajki ali druga podobno strašljiva bitja

Če te v sanjah napadajo majcene pošasti, kot so pajki in črvi, to lahko pomeni, da te pesti več majhnih skrbi. Če začneš sanjati o hroščih, je to jasen znak, da si dosegel točko, ko moraš nekaj spremeniti, da se buden ne boš počutil tako prestrašenega kot v sanjah.

Spanje, sanje, REM, pomen sanj, izpadajoči zobje, zamujanje, pričakovanja družbe, Matthew Bowes
Sanje z žuželkami lahko pomenijo resne skrbi ali strah.

Sanje ti omogočajo moč letenja

Če v sanjaš pridobiš moč letenja, to lahko zrcali, da se počutiš osvobojeno in kot da je vse mogoče. Če je to tvoje trenutno splošno počutje, je zdaj popoln čas, da izkoristiš svoj optimizem in začneš delati na katerem od svojih ciljev – pa naj bo ta osebne ali službene narave.

Izpadajoči zobje

Si ravnokar imel rojstni dan ali se v zadnjem času poglabljal v svojo starost? Izpadajoči zobje so običajno povezani s staranjem in strahom, da izgubljamo svojo mladost in moč. Ne skrbi, najlepša leta so še pred tabo.

Spodletel test ali izpit v šoli

Te sanje se lahko pojavljajo tudi leta po tem, ko šolo že končamo. V vsakem primeru lahko sanje neopravljenega testa kažejo na tesnobo in težnjo, da se postavljaš pod nepotrebne pritiske. Če se nenehno ukvarjaš s svojo uspešnostjo ali se ne počutiš dovolj dobrega, se to v sanjah tako izkaže kot ocena neuspeha.

Spanje, sanje, REM, pomen sanj, izpadajoči zobje, zamujanje, pričakovanja družbe, Matthew Bowes
Spodletelo pisanje testa ali izpita lahko še vrsto let po končani šoli pomeni tesnobo in strah pred neuspešnostjo.

Sanjaš, da voziš avto, nad katerim nimaš nadzora

Vozilo, nad katerim nimaš kontrole, običajno zrcali strah, da v budnem stanju nad življenjem nimaš dovolj nadzora. To lahko pomeni tudi, da se določenemu področju trenutno pretirano posvečaš. Če dobiš kdaj občutek, da se sam ne moreš spoprijeti s tegobami, ki te pestijo, se lahko odločiš za obisk zdravnika, ki ti bo znal svetovati.

Nenehno zamujaš

Sanje, v katerih nenehno zamujaš, so lahko znak, da ti pri doseganju cilja zmanjkuje časa. Vprašaj se, če dosegaš realne časovne okvirje, in če so sploh dosegljivi. Ne pozabi, da ima vsak svoj tempo in da te morajo pričakovanja družbe pozitivno motivirati, nikakor pa ne omejevati.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

 

Sorodni članki

Back to top button