Življenjski slog

Vljudna vprašanja za “small talk”, ki so lahko nevljudna

"Small talk" ali prevedeno "majhen pogovor" je včasih lahko prav težaven. Tudi vprašanja, ki jih zastavljamo v takšnih situacijah niso nujno tako nedolžna ali koristna kot mislimo, da so.

Small talk ali “majhen pogovor” včasih nosi sloves dolgočasnega ali celo nesmiselnega čvekanja. Pa vendar klepet o vsakdanjih stvareh s sogovorcem lahko gradi majhne povezave, ki skupnost ohranjajo povezano.

Seveda pa pridejo trenutki, ko lahko dobronameren pogovor zapelje popolnoma v napačno smer. Nemalokrat se znajdemo v nerodni tišini, ko se nekaj sekund lahko zdi kot ure in ure. In če je small talk večkrat namenjen vljudnosti, se lahko hitro konča ravno nasprotno. In kar je najhuje … To se lahko zgodi najbolj prijaznim ljudem.

In prav zato je poznavanje pravilnega bontona za small talk zelo pomembno za ohranjanje zdravih odnosov. V nadaljevanju ti predstavljamo nekaj osnovnih napak, ki se jih moramo pri kratkih in majhnih pogovorih izogibati prav vsi.

small talk, vprašanja, vljudnost
Tudi na delovnem mestu je vse pogostejši “small talk.”

“Izgledaš utrujen. Si v redu?”

Kako bo nekdo sprejel to vprašanje, je v veliki meri odvisno od konteksta, v katerem ga postavimo. Če naletimo na dobrega prijatelja, ki si mane oči in vzdihuje, je vprašanje, ali je v redu, povsem na mestu. Če pa to rečemo sodelavcu ali pa znancu, ki ga nismo videli že več let, je vprašanje lahko agresivno in obsojajoče.

Namesto tega lahko vprašamo:Kako si danes? Samo želim, da veš, da mislim nate.” Obstaja veliko načinov, kako izraziti svojo skrb za nekoga drugega. Zato je prav, da tovrstno vprašanje postavimo čim bolj odprto. Tako sogovorcu dopuščamo, da nam odgovori tako, kot odgovarja njemu.

“Kaj te skrbi … Sprosti se, vse bo v redu.”

Seveda včasih tudi, kadar gre za small talk želimo, da se sogovorec počuti dobro, v kakšnih situacijah ga skušamo tudi bodriti. In še nikoli, ampak res nikoli v zgodovini se ni zgodilo, da bi po stavku “Ne skrbi, vse bo v redu,” koga resnično nehalo skrbeti. Pogosto se celo zgodi, da sogovorec ob teh besedah sliši “Ne bodi dramatičen.” Seveda pa obstaja boljši način, da znancu povemo, da bo vse dobro.

Raje uporabi besede: “Povej mi, kaj te skrbi.” Pogosto se namreč zgodi, da ljudje potrebujemo nekoga, ki bi nam samo prisluhnil. In ne svetoval ali poskušal namesto nas popraviti stvari.

small talk, vljudnost, vprašanja
Small talk je v hitrem tempu življenja postal najpogostejša oblika pogovora.

“Zakaj ne ješ? Ali nisi lačen?”

Komentarji o prehranjevanju, neuživanju določenih živil, alergijah na hrano in podobno, na splošno niso dobro sprejeti. Ne glede na to, kako dobronamerni so. Še posebej slabo so lahko sprejeti med ljudmi, ki se borijo z različnimi motnjami hranjenja. Vsak izmed nas mora imeti možnost, da se sam odloči kdaj, kaj in kako bo jedel.

Če small talk kljub vsemu nanese na prehranjevanje, je pomembno, da v sogovornika ne silimo in mu dovolimo, da nam sam pove o svojih prehranjevalnih navadah. Pove tisto, o čemer mu je udobno govoriti.

Vprašanja o zvezah in otrocih

Zelo pogosto se mladi odrasli, ki so v zvezi, srečujejo s vprašanji o svoji zvezi, vse pogosteje tudi o ustvarjanju družine. Za small talk so tovrstna vprašanja lahko precej nevljudna, za marsikoga pa so lahko zelo boleča.

Kot zunanji opazovalci, ali pa zgolj bežni znanci ne moremo vedeti, s čim se partnerja soočata, zato se tovrstnim vprašanjem raje izogibajmo. Zagotovo bomo o vseh veselih in prijetnih dogodkih, ki se dogajajo v partnerskih zvezah obveščeni pravočasno!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button