KulskoŽivljenjski slog

Kako si: vljudnostna fraza ali iskreno zanimanje?

Kako si? je eno izmed najpogosteje zastavljenih vprašanj v vsakdanjem pogovoru. Ga v hitrem tempu življenja postavljamo iskreno, ali samo kot naučeno frazo in kako na postavljeno vprašanje odgovarjamo?

Že kot otroci se naučimo zapomniti določene fraze in ustaljene dialoge, ki bi jih naj imeli za vljudne v vsakodnevnih situacijah. Ob dobro poznanih “prosim” in “hvala” smo se naučili, da se pogovor običajno začne z vprašanjem “kako si?” Vprašanje po navadi sledi pozdravu ob srečanju s sočlovekom.

Sčasoma pa se vedno bolj zavedamo, da tudi družbeno naučeni “kako si?” postaja le vljudnostna fraza. V večini primerov ljudje sploh ne sprašujejo o dobrem počutju druge osebe, vse bolj pogost je tudi pojav, ko odgovora na zastavljeno vprašanje sploh ne pričakujemo.

Kako si?, vprašanje, vljudnostna fraza, iskrenost
Ali je vprašanje “Kako si?” v hitrem svetu le še vljudnostna fraza ali ima iskren namen?

Kaj pa, ko me resnično zanima, kako se oseba počuti?

Čudovito! Nič ni lepšega, kot iskreno zanimanje za sočloveka in s samim vprašanjem “kako si?” seveda ni čisto nič narobe. Ravno nasprotno. Znanstveniki celo razvijajo novo filozofijo o sreči, saj so prišli do spoznanja, da je ključ do zadovoljstva ustvarjanje in vzdrževanje globokih in smiselnih odnosov.

Ker je lahko vprašanje “kako si?” resda nekoliko zlajnano, pa znanstveniki predlagajo, da vprašanje nekoliko obrneš in tako v sogovorcu izzoveš iskrenost in pristnost odgovarjanja. Poskusiš lahko z naslednjimi predlogi.

  1. Kako si res?
  2. Kako si zdaj?
  3. O čem zadnje čase razmišljaš?
  4. Če bi bil do mene popolnoma iskren, kako bi opisal svoje občutke v zadnjem času?
  5. Kaj je dobro in kaj je težko?
  6. S katero besedo bi opisal svoje življenje v tem trenutku?
  7. Za katero vprašanje bi si želel, da bi ti ga nekdo zdaj postavil?
Kako si?, vprašanje, vljudnostna fraza, iskrenost
“Kako si?” “Vredu, ti?”

In kako (iskreno) odgovoriti?

Če začutimo, da je vprašanje našega sogovorca resnično iskreno, mu seveda v zameno lahko vrnemo iskren odgovor. Seveda ni nikakršnega predpisanega pravila, kaj je za koga iskreno, pač pa to prihaja iz naše notranjosti in je pogojeno z našim počutjem. Vse je tudi odvisno od tega, kakšen odnos imaš s sogovorcem, saj svojih najglobljih problemov pač ne razlagamo vsem. Odgovor je tako pogojen z več dejavniki, mi pa ti vseeno ponujamo nekaj predlogov za različne situacije, ko ostaneš brez idej.

  • Duhoviti odgovori: Ti povem, ko tudi sam izvem. Bolje kot morda izgledam! Daj mi čokolado in bom super. Super bom, če me kam povabiš.
  • Ko imaš slab dan, pa se nočeš pritoževati: Malce slabše kot super. Vprašaj me raje jutri. Ne najbolje … Poznaš kakšen vic, da bi me razvedril? Nekje med slabo in odlično.
  • Uporabiš lahko tudi besede, ki dobro voljo in srečo širijo na druge: Srečen sem! Sedaj sem vesel, ker sem s teboj. Hvaležen za vse, kar imam. Vznemirjen, ker vem, da me čakajo čudovite stvari!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button