Kulsko

Kako srečni so v resnici milijonarji? Kaj pravi znanost?

Kot družba smo navdušeni nad ekstremno uspešnimi ljudmi, ki so si skozi svoj uspeh uspeli prislužiti milijone. Mediji spremljajo vsak korak bogatašev kot sta Jeff Bezos in Elon Musk. Kako srečni pa so ti premožni ljudje v resnici?

Kako srečen je povprečen milijonar? Vprašanje, na katerega je kar težko govoriti, saj večina milijonarjev verjetno ni pripravljena izpolnjevati dolgih anketnih vprašalnikov …

Raziskovalci so skušali ugotoviti, kako je nivo sreče dejansko povezan z debelino denarnice. Vsesplošne ideje o denarju bi morda trdile, da se z bogastvom stopnjujeta tudi sreča in zadovoljstvo, vsi milijonarji pa na koncu dneva po svetu vseeno ne skačejo od sreče. To je potrdila tudi raziskava.

V njej so obravnavali podatke okoli 4000 milijonarjev, pri čemer so bili posebej pozorni na nivoje njihove sreče in dejstvo, ali je njihovo bogastvo zasluženo ali podedovano. Odkrili so tri osnovne ugotovitve.

sreča, bogataši, milijonar, denar, bogataš
“Zlato ti da sijaj, ne pa sreče”?

1 Milijonarji so srečni, a ne nenormalno srečni

Prvi in morda najbolj presenetljiv izsledek je bil ta, da so milijonarji srečni, a vseeno ne izjemno srečni. Svojo srečo so na lestvici od 1 do 10 v povprečju ocenili z 8. Povprečna ocena sreče, 8,03, je bila najvišja pri multimilijonarjih, ki imajo pod palcem več kot 10 milijonov dolarjev. Sledili so lastniki 2 do 5 milijonov (z 7,87), lastniki premoženja med milijonom in dvema milijonoma (z 7,81) in tisti, ki imajo nekje med 5 in 10 milijonov z 7,72.

2 Najbogatejši so torej (le nekoliko) srečnejši kot milijonarji

Multimilijonarji so torej nekoliko srečnejši od normalnih milijonarjev, vrednosti pa se ne razlikujejo preveč dramatično. Glede na razliko v njihovem premoženju so vrednosti njihove sreče kar podobne.

sreča, bogataši, milijonar, denar, bogataš
Multimilijonarji so nekoliko srečnejši kot milijonarji.

3 Najsrečnejši so tisti, ki so svoje milijone zaslužili sami

Raziskovalci so ugotovili tudi, da je vir bogastva močno vplival na dobro počutje milijonarjev. Največja razlika v ravneh sreče je pri bogataših izvirala tem, kako so prišli do svojega bogastva. Milijonarji, ki so si bogastvo ustvarili sami, so se izkazali za srečnejše od tistih, ki so bogastvo podedovali.

Kaj smo ugotovili?

Bogastvo torej lahko prispeva k naši sreči, tudi najbogatejši pa več kot očitno niso povsem zadovoljni s svojim življenjem. Eden izmed glavnih razlogov, zakaj so v osnovi srečni, je morda ta, da jim denar omogoča bolj sproščeno odločanje glede preživljanja svojega časa.

Denar lahko kupi finančno varnost, ne more pa kupiti ljubeče družine, iskrenih prijateljev ali resničnega veselja. Zato se ob naslednjem občudovanju bogataša spomni na to, da ni vse zlato, kar se sveti.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button