KulskoNovice

Začenja se najlepši čas v letu z njim pa tudi božični sejmi po Evropi

Do veselega decembra je še manj kot dva tedna, po evropskih mestih pa ponekod iz lesenih hišk že diši po kuhanem vinu, pečenem kostanju in cimetu. Praznični sejmi so nepogrešljiv del božičnega časa in stoletna tradicija, ki razveseljujejo in privabljajo na milijone obiskovalcev ob blizu in daleč.

V Hamburgu, Berlinu in na Dunaju so ulice že polne stojnic, na katerih ponujajo praznične jedi, pijače in raznolike izdelke. V številni evropskih mestih se namreč praznični sejmi odprejo že v sredini novembra, ponekod celo prej. Večina največjih sejmov z dolgo tradicijo pa svoja vrata običajno odpre v tednu pred začetkom adventa.

V Avstriji že odprta sejem na Dunaju in v Gradcu

Na Dunaju so v četrtek prižgali praznične luči. Kot so poudarili v mestni hiši, lučke letos poganja izključno elektrika, pridobljena iz obnovljivih virov. Že pred tem, 10. novembra, pa so v avstrijski prestolnici odprli največji sejem pred mestno hišo. Skupno bo na Dunaju letos 14 adventnih sejmov, na katerih bo 777 stojnic, so sporočili.

Glavna atrakcija dunajskega sejma, ki je lani privabil tri milijone obiskovalcev, bo tudi letos okoli 3000 kvadratnih metrov veliko drsališče, ki bo odprto do 7. januarja. Sejem bodo sicer zaprli 26. decembra.

Bliže Sloveniji, v Gradcu pa so sejem odprli v soboto, medtem ko bodo 2. decembra na Glavnem trgu prižgali več kot 25.000 luči na božičnem drevesu. V prestolnici avstrijske Štajerske praznično vzdušje že vabi na več kot 60 ulic in trgov, skupno so v mestu postavili več kot deset sejmov. Običajno Gradec v adventnem času obišče okoli milijon ljudi.

V Mozartovem Salzburgu bo letos osrednji sejem odprt od 23. novembra do 1. januarja, so pa en manjši del odprli že prejšnji teden. Na glavnem sejmu ob stolnici bodo dobrote in izdelke ponujali na okoli sto stojnicah.

Sejme odpira tudi Nemčija, 2. decembra prihaja še advent v Zagrebu

Tudi Nemčija je znana po svojih prazničnih sejmih, med njimi je najstarejši v Dresdnu. Sejem na dresdenskem Striezelmarktu bo letos potekal že 589., odprli ga bodo konec novembra pred prvo adventno nedeljo, piše na spletni strani sejma. Največje božično drevo pa naj bi bilo letos postavljeno v Dortmundu, kjer bodo sejem odprli v petek, poroča portal Der Westen.

Enega bolj znamenitih božičnih sejmov gosti Nürnberg. Odprli ga bodo 1. decembra, v skladu s tradicijo bo to storilo dekle, preoblečeno v Christkinda, ki v Nemčiji nosi darila. Letos so prvič organizirali tudi otroški sejem, ki ga bodo odprli 23. novembra, poroča portal T-Online.

V praznično zimsko podobo pa je že od konca oktobra zavit del nemške prestolnice Berlin, kjer diši po svežih vafljih in kuhanem vinu. Sejmi se trenutno po pisanju portala Visit Berlin še ne smejo imenovati božični, ampak zimski. Po 26. novembru, v tednu pred adventom, pa bodo v celoti zaživeli kot božični sejmi.

Ta teden vrata odpira tudi eden najlepših božičnih sejmov v alzaškem Strasbourgu. Že od leta 1570 v adventnem času obiskovalci uživajo v stojnicah z božičnimi dobrotami, igračami in drugimi darili. Sejem letno obišče več kot dva milijona turistov.

Med Slovenci je vse bolj priljubljen tudi adventni sejem v Zagrebu. V hrvaški prestolnici bo letos praznično od 2. decembra do 7. januarja, ko se bo med drugim zvrstilo tudi več kot sto koncertov. Letos sicer zaradi gradbenih del ne bo sejma na Gornjem trgu, bodo pa po novem stojnice še na Masarykovi ulici in Trgu bana Jelačića.

Katerega pa boš obiskal ti?

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button