Glasba

AC/DC se s turnejo Power Up odpravljajo po Evropi

Legendarna avstralska hard rock skupina AC/DC se prvič po skoraj osmih letih podaja na turnejo. Skupina, znana po rock himnah, kot so Highway To Hell, Back In Black in Thunderstruck, je v začetku tedna napovedala evropsko turnejo Power up. Ta bo trajala od 17. maja do 17. avgusta.

Dvakrat na Dunaju

Med drugim bodo 25. maja nastopili v italijanski Reggii Emilii, 23. in 26. junija v avstrijskem glavnem mestu Dunaj ter 9. in 12. junija v bavarski prestolnici München. Turnejo bodo začeli v Nemčiji in končali na Irskem, je razvidno iz uradne spletne strani skupine.

Ustanovni član skupine Angus Young (68), ki vedno nastopa v šolski uniformi, in pevec Brian Johnson (76) sta medtem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa postala edina člana prvotne zasedbe AC/DC, ki je leta 1980 posnela Back In Black, enega najuspešnejših albumov v glasbeni zgodovini.

Kitarist Stevie Young je namreč nasledil ustanovitelja skupine Malcolma Younga, ki je zaradi bolezni umrl leta 2017. Novi član skupine je tudi bobnar Matt Laug (55), ki se je skupini pridružil lani. Nekdanji basist skupine Jane’s Addiction Chris Chaney (53) pa je nadomestil upokojenega Cliffa Williamsa.

Vrnitev po že skorajšnjem razpadu skupine

Še pred nekaj leti je bilo videti, da se AC/DC poslavlja od velikih odrov. Glavni razlog je bil odhod pevca Briana Johnson, ki je bil leta 2016 primoran zaradi težav s sluhom skupino zapustiti na turneji Rock Or Bust. Na zadnjih 22 koncertih ga je nadomestil frontman skupine Guns N’ Roses Axl Rose. Johnsonu je uspelo, da je kasneje te težave odpravil, tako, da se je lahko vrnil h glasbi.

Leta 2020 so AC/DC posneli album “Power Up”. Poleg Johnsona in Williamsa, ki je že leta 2016 napovedal svojo upokojitev, se je zaradi tega vrnil dolgoletni bobnar Phil Rudd. Skupina se je z Ruddom (69) razšla leta 2014, ko je slednji zabredel v težave z zakonom in v svoji rodni Novi Zelandiji celo nekaj časa v hišnem priporu.

AC/DC so zasloveli v 70. letih prejšnjega stoletja s svojim udarnim hard rockom in energičnimi nastopi v živo. Njihove pesmi, kot so Dirty Deeds Done Dirt Cheap, Whole Lotta Rosie in Let There Be Rock, danes veljajo za klasike. Pevec Bon Scott je umrl leta 1980 kmalu po izdaji uspešnega albuma Highway To Hell, ki je AC/DC prinesel mednarodni preboj. Istega leta je skupina s Scottovim naslednikom Brianom Johnsonom izdala kultni album Back In Black, s katerim so nato še presegli uspeh prvega.

STA
Commons Wikimedia

Sorodni članki

Back to top button