KulskoŽivljenjski slog

Kava: ne le za koncentracijo, tudi za zdravje

Skodelica kave na dan odžene zdravnika stran.

Kava je nepogrešljiv spremljevalec vsakega študenta. Ne pomaga le pri koncentraciji – njeni pozitivni učinki sežejo še mnogo dlje.

Študentsko življenje gre z roko v roki s kavo, naj gre za tri skodelice noč pred težkim izpitom ali za hitri jutranji espresso po dolgih urah zabav. A kofein nam ne pomaga le pri zbranosti in energiji. Nedavno objavljena raziskava je razkrila, da ima kava še številne druge blagodejne učinke na naše možgane, tako kratko-, kot tudi dolgoročne.

 

S kavo proti Alzheimerjevi …

Raziskovalci možganskega inštituta Krembil so raziskovali, kako svetlo (‘light roast’) in temno (‘dark roast’) pražena kava ter brezkofeinska različica priljubljenega napitka vplivajo na človeške možgane. Rezultati, objavljeni v Frontiers in Neuroscience pričajo o številnih pozitivnih učinkih, predvsem ko gre za temno praženo kavo, ki je v slovenskem okolju sicer redkeje pita. A prav ta kavna mešanica med praženjem oddaja delce, poimenovane phenylindanes, ki preprečujejo nastajanje posebnih proteinov, ki lahko na dolgi rok vodijo do razvoja Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.

 

… in depresiji, sladkorni bolezni ter raku.

Ne diši le tebi, temveč tudi tvojemu zdravju!

Ne le, da lahko s pitjem kave preprečimo razvoj teh bolezni, našim možganom pomaga tudi pri dolgoročnem procesiranju informacij. Britanski Nature je objavil raziskavo, kjer so udeleženci, ki sicer niso redno pili kave, zaužili 200 miligramov kofeina (dve skodelici kave). Sledila je povečana možganska aktivnost v sprednjem delu možganov, optični skorji in delu, ki je zaslužen za naše motoričen sposobnosti.

Na ameriški Mayo kliniki pa najdemo tudi dr. med. Trevorja Richa, nepopustljivega zagovornika raziskav, ki pitje kave povezujejo tudi z zmanjšanjem tveganja za razvoj depresivnih duševnih motenj, sladkorne bolezni tipa 2 ter bolezni in raka jeter.

 

Pomaga tudi brezkofeinska!

Zdravju prijazna je predvsem temno pražena kava, ki jo v naših lokalih najdemo redkeje .

Če ti kava kljub vsemu ni najljubša ali pa tvoje roke pošlje v nenadzorovano tresavico, poskusi brezkofeinsko. Dr. Rich namreč pozitivne učinke opaža tudi pri pitju brezkfeinske različice – verjame, da so poleg kofeina zanje zaslužni tudi kavni antioksidanti.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=708splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button