Kulsko

V Evropi je prvič najbolj prodajan avto meseca električen – Teslin model 3

Teslin model 3 je septembra zasedel prvo mesto na lestvici najbolj prodajanih avtomobilov v Evropi, kažejo izsledki raziskave družbe za analizo avtomobilskih trgov Jato Dynamics. To je prvič, da je električni avtomobil premagal bencinske in dizelske avtomobile ter se uvrstil na prvo mesto med potrošniki.

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je tako septembra v Evropi prodal skoraj 24.600 avtomobilov modela 3, kar je predstavljalo 2,6-odstotni tržni delež. Teslin model 3 je ta naziv prejel kot prvi električni avtomobil. Na drugem mestu mu je sledil Renaultov Clio, s skoraj 18.300 prodanimi avtomobili.

To je prvič, da je električno vozilo vodilno na trgu. In prvič, da je prvo mesto zasedlo vozilo, izdelano zunaj Evrope,” je zapisano v poročilu, objavljenem na spletni strani družbe Jato Dynamics. 

Tesla se je zaradi pomanjkanja čipov odrezala bolje kot drugi proizvajalci avtomobilov, saj ji je uspelo povečati prodajo, medtem ko so morali ostali zapirati tovarne. Deloma je to posledica dejstva, da zaradi integriranih sistemov v vozilih, kot je Teslin model 3, potrebujejo manj čipov.

Kot ugotavljajo pri Jato, se potrošniki, ki ne želijo čakati na nove avtomobile, vedno bolj obračajo na trg rabljenih avtomobilov. To pa prav tako zmanjšuje prodajo bencinskih in dizelskih modelov.

Po vsem svetu je bilo minuli mesec prodanih 718.598 avtomobilov, kar je najmanj v septembru po letu 1995.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button