Življenjski slog

Kako biti dober poslušalec

V stresnem, hitrem in visokotehnološkem svetu je komunikacija ključnega pomena. Včasih pa se nam zgodi, da pozabimo zares poslušati. V članku opišemo, kako zares biti dober sogovornik in poslušalec.

Se ti kdaj zdi, da informacije kar zletijo mimo tebe, sploh kadar bi se ti ljudje želeli zaupati? Kako biti kakovosten in dober poslušalec? V hitrem in glasnem svetu je to že prava vrlina. Kakšne lastnosti bi torej morali imeti dobri poslušalci?

Govorica telesa

Odloži telefon in se obrni proti sogovorcu. Odstrani ali vsaj omeji hrup in druge motnje v ozadju, da se boš lahko zares osredotočil na to, kar govori sogovornik. Z njim vzpostavi neposreden očesni stik, svoj trup in ramena pa usmeri v njegovo smer. Nameni mu svojo nerazdeljeno pozornost in se osredotoči na to, da resnično pokažeš, da ti je mar za pogovor. Če na pogovor nismo pozorni, se to pokaže že v naši govorici telesa. 

Opazuj neverbalne znake

Kot dober poslušalec bodi pozoren tudi na sogovorčeve neverbalne znake. Ko se z nekom pogovarjaš iz oči v oči, preveri, ali tapka z nogo. Če te gleda v oči. Če je njegov nasmeh ukrivljen. Bodi pozoren na izraze in govorico telesa. Z določenimi gibi bo govorec morda skušal zakriti nekatere podatke. Neverbalni namigi so prav tako pomembni kot verbalni.

poslušalec, poslušanje, sogovorec, pogovor, komunikacija
V ogovoru je pomembna tudi govorica telesa.

Ne moti

Če govoriš, ne znaš zares poslušati. Sogovorcu pusti, da svobodno pove, kar mu leži na duši, in sam dokonča svoje stavke. Včasih je lahko težko, še posebej, če je oseba čustvena ali če resnično želimo razumeti njeno stališče. Vendar manj kot govori, manj informacij dobimo kot poslušalci. Z neprestanim prekinjanjem lahko oddajamo občutek, da smo nepotrpežljivi.

Bodi odprt

Kot dober poslušalec ne delaj predpostavk in prehitrih zaključkov o tem, kar govori sogovornik. V nasprotnem primeru lahko zaradi svojih predsodkov zamudiš kakšno pomembno informacijo. Takoj, ko si v glavi ustvariš predsodek, si ogrozil svojo učinkovitost pri tem, da si dober poslušalec. Sprejmi vse, kar ti sogovornik pove. Izklopi svoj notranji glas in odloži svoja mnenja in prepričanja, da boš lahko slišal, kaj ti govori.

Premisli, preden spregovoriš

Ko govornik konča, si vzemi nekaj sekund, da pripraviš odgovor. Tako bo sogovorec vedel, da razmišljaš o tem, kaj je pravkar povedal. Razmisli, ali lahko ponudiš prispevek, ki je dragocen, ali bi moral zastaviti še kakšno vprašanje.

poslušalec, poslušanje, sogovorec, pogovor, komunikacija
Dober poslušalec je treba biti tudi na delovnem mestu.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button