Življenjski slog

Je končno napočil čas, da se naučiš, kako prenehati ugajati ljudem?

Se pogosto znajdeš v situaciji, ko meniš, da ne moreš reči ne? Se počutiš krivega/-o, če ne narediš vsega, kar te prosijo drugi? Če nenehno ugajaš ljudem, to pomeni, da si splošno znan/-a po tem, da narediš vse za srečo drugih. Pa vendar, kaj pa tvoja sreča? Čeprav je prijaznost in ustrežljivost na splošno dobra stvar, se lahko v neprekinjeni rutini ustrežljivosti počutiš čustveno izčrpan/-a, pod stresom in tesnoben/-a.

Nekoč napoči čas, ko moraš stopiti na lastne noge. To pomeni, da kdaj pa kdaj tudi rečeš ne ali pa nisi prvi, ki ponudi pomoč ali rešitev iz neke situacije. Tokrat se bomo ukvarjali z nasveti, ki ti bodo omogočili in pomagali prenehati ugajati vsem okoli sebe, četudi se počutiš, da moraš. Včasih moraš pred druge postaviti sebe in zagotoviti topel dom tudi svojim potrebam.

Kdo je people-pleaser?

People-pleaser je oseba, ki potrebe drugih postavlja pred svoje. Ta tip osebe je naravnan na zagotavljanje sreče drugim in je pogosto znan kot prijetna, delovna in prijazna oseba. Vendar imajo ljudje, ki vedno ugajajo drugim, ponavadi tudi svoje težave. Pogosto so prestrašeni, ko morajo zagovarjati svoje misli, bojijo se posledic, ki bi jih to povzročilo.

Ugajanje ljudem je povezano z osebnostno lastnostjo, znano kot »sociotropija«. To pomeni, da ima nekdo pretirano potrebo po ugajanju in pridobivanju odobravanja kot načina za ohranjanje odnosov. To vedenje je lahko tudi simptom slabega duševnega zdravja. Z ugajanjem so povezane tudi duševne bolezni:

 1. anksioznost ali depresija,
 2. izogibajoča osebnostna motnja,
 3. mejna osebnostna motnja,
 4. odvisnostna osebna motnja.

Zakaj čutiš potrebo po ugajanju?

S to navado boš lahko prenehal/-a le, če boš razumel/-a razloge, zakaj se s tem ukvarjaš. Kaj je temeljni vzrok za ugajanje ljudem? Poglejmo jih nekaj.

 1. Nizko samospoštovanje: Včasih se ljudje vedejo tako, da ugodijo drugim, saj svojih želja in potreb ne spoštujejo. Zaradi pomanjkanja samozavesti imajo potrebo po zunanji potrditvi.
 2. Negotovost: V številnih primerih ljudje poskušajo ugajati drugim, ker jih skrbi, da jih drugi ne bodo marali, če jih ne osrečijo.
 3. Perfekcionizem: Včasih ljudje želijo, da je vse poplno. To pomeni, da si želijo kontrolirati mišljenje drugih o njih.
 4. Pretekle izkušnje lahko povzročajo dvom – boleče, težke ali travmatične izkušnje lahko prav tako igrajo pomembno vlogo.
Se kdaj vprašaš, zakaj želiš ugoditi drugim?

Si želiš ugajanje postaviti na drugo mesto?

Ali tretjo … Ali četrto. Ugajanje te lahko osreči, vendar v prekomernih količinah ni zdravo za nikogar. Predstavljamo ti nekaj načinov, kako lahko ohranjaš svoj strah pod kontrolo:

 1. Začni z majhnimi koraki – nenadno spremembo je težko narediti, zato je pogosto lažje, da uveljaviš majhne spremembe. Poskusi na primer reči ne neki zahtevi. Nato se potrudi, da bi ljudem osebno rekel/-a “ne”. Vaja dela mojstra, you got this!
 2. Zastavi si cilj in razmisli, kako želiš preživeti svoj čas. Komu želiš pomagati? Le tako boš svojo energijo lahko uporabil/-a efektivno z dobrimi rezultati.
 3. Zavlačuj s časom: ko nekdo prosi za uslugo, mu povej, da za razmislek potrebuješ čas. Če takoj rečeš ja, se takoj počutiš tudi dolžen/-na in vezan/-a.
 4. Izogni se izgovorom, saj je pomembno, da si neposreden/-na, ko rečeš ne. Če želje po pomoči nimaš, je nimaš. Poskusi uporabiti odločen ton, ko nekaj zavrneš, ne dodajaj nepotrebnih razlogov za svojo odločitev.
 5. Pomagaj, ko želiš pomagati: še naprej lahko delaš dobre stvari, vendar pod svojimi pogoji. Prijaznost ne zahteva pozornosti ali nagrad – preprosto zahteva željo, da bi drugemu izboljšal/-a situacijo.

Vse se nekje prične. Če se počutiš nesrečen/-na zaradi nenehne potrebe po pomoči drugim, lahko upoštevaš zgoraj navedene nasvete. Vzemi si čas in poskušaj spremeniti svoj pogled na prijateljstva ali razmerja. Vsak od nas je že kdaj naredil kaj zaradi drugih, pazi le, da tega ne delaš prepogosto.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button