Življenjski slog

Preveri 5 priljubljenih, a ovrženih mitov o varnem seksu

Zahvaljujoč mnogim faktorjem dandanes vemo, da so mnogi miti o seksu neresnični. Vseneo pa med ljudmi še vedno kroži veliko neresnic. Ker je seks velik del življenja, pa je pomembno, da dejstva ločimo od fikcije. Tako preveri 5 mitov o varnem seksu in se prepričaj o resničnih dejstvih..

Mit 1: Med menstruacijo je nemogoče zanositi

Možnost zanositve je sicer res največja med ovulacijo, to pa ne pomeni, da je to tudi edini trenutek v mesecu, ko ženska lahko zanosi. Poleg tega pa ima vsako žensko telo svojevrsten mesečni cikel. Tako je tudi med menstruacijo potrebno poskrbeti za ustrezno zaščito – tako pred neželeno nosečnostjo kot tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Mit 2: Če seksaš z devicami/devičniki, ne moreš imeti spolno prenosljivih bolezni

Nedolžnost je širok pojem, saj se nekdo na primer lahko smatra za devičnika, četudi je v preteklosti že prakticiral analni ali oralni seks. Moramo pa si zapomniti tudi to, da je prenašanje spolno prenosljivih bolezni pogojeno tudi z mnogimi dejavniki in za prenos včasih sploh ni potreben bližnji spolni stik.

seks, miti, miti o seksu, spolnost, varna spolnost, možnost zanositve, nedolžnost, oralni seks, kontracepcijske tabletke, menstruacija, nožnica, izpiranje nožnice, nosečnost, jutranja tabletka
Pri govoru o spolno prenosljivih bolezni partnerju ne moreš nikoli popolnoma “zaupati”, če ta ni testiran.

Mit 3: Kontracepcijske tabletke povzročajo povečanje telesne teže

Kot vsako zdravilo imajo tudi kontracepcijske tabletke svoj seznam stranskih učinkov, pridobivanje telesne teže pa z njihovim uživanjem praviloma ni pogojeno.

Mit 4: Izpiranje nožnice ščiti pred boleznimi in nosečnostjo

Nožnica se čisti sama, zato je pranje ali kakršnokoli pretirano čiščenje nepotrebno. Ni pa samo nepotrebno, temveč tudi odsvetovano. Nožnica je namreč dom naravnih bakterij, ki uravnavajo zdravo vaginalno okolje. Pretirano čiščenje ali izpiranje nožnice lahko povzroči neravnovesje in vodi do glivičnih okužb ali bakterijskih vnetij.

seks, miti, miti o seksu, spolnost, varna spolnost, možnost zanositve, nedolžnost, oralni seks, kontracepcijske tabletke, menstruacija, nožnica, izpiranje nožnice, nosečnost, jutranja tabletka
Izpiranje nožnice ne ščiti niti pred nosečnostjo – prej nasprotno, saj seme potisne še globlje v nožnico.

Mit 5: Jutranja tabletka prekine že obstoječo nosečnost

Naloga jutranje tabletke je, da ustavi oz. zamakne ovulacijo. Tako na že obstoječo nosečnost ne bo imela nobenega učinka oz. ne bo učinkovala kot splav.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button