Življenjski slog

Nas kmalu čaka pomanjkanje piva?

Podnebne spremembe bodo povzročile pomanjkanje piva.

Alkohola se v svetu največ popije v obliki piva. V 2016 so le v ZDA pridelali 221 milijonov hektolitrov piva in dosegli drugo mesto, takoj za Kitajsko. Znanstveniki pa zdaj svarijo, da se to lahko kmalu konča.

Pivo je ena najpomembnejših pijač na svetu. Varijo ga iz ječmena, ki ga ne pridelujemo zgolj za zlato tekočino. Pravzaprav za pivo potrebujemo le 17 % najbolj kvalitetnega pridelka, ostalih 83 % pa je hrana prašičem in drugim živalim. Ječmen je občutljiv na ekstremno sušo in vročino, zato znanstveniki pravijo, da bodo podnebne spremembe vplivale na svetovno zalogo piva.

 

Večina držav se bo soočila s pomanjkanjem ječmena

Dabo Guan, profesor ekonomije podnebnih sprememb na University of East Anglia v Norwichu v Veliki Britaniji, je s prijatelji znanstveniki ob kozarcu piva razmišljal, kaj lahko storijo, da bo njihova priljubljena pijača v prihodnosti še na voljo. Kmalu so skovali načrt za študijo in jo pozneje objavili v dnevniku Nature Plants.

Zanimalo jih je, koliko bodo morali plačati za vrček piva in kako bodo podnebne spremembe vplivale na svetovno proizvodnjo. V raziskavi so uporabili tri različne strateške modele. V prvem so napovedali temperaturo, padavine, kakovost zemlje in druge spremenljivke v najslabšem možnem primeru in malo manj slabem primeru. V drugem modelu so te podatke uporabili za simulacijo rasti ječmenovih polj po svetu, tretji pa je prikazal socialno-ekonomske posledice sprememb.

Znanstveniki predvidevajo, da bo v prihodnosti med 3 in 17 % manj ječmenovih polj.

Simulacija je pokazala, da bo večina držav proizvedla manj ječmena. V državah, kjer bi se proizvodnja naj zvišala, pa to ne pomeni prednosti za pivsko industrijo. Spremembe bodo preživela le nizko kvalitetna zrna, ki za varjenje zlate tekočine niso primerna. Študija pravi, da bo v svetu med 3 in 17 % manj ječmenovih polj, odvisno od silovitosti podnebnih sprememb.

Zaradi podnebnih sprememb nas lahko kmalu čaka pomanjkanje ječmena, iz katerega varimo pivo.

 

Koliko bo stal vrček piva?

V najhujšem primeru se bo svetovna poraba piva zmanjšala za 16 %, cene pa se bodo podvojile. V primeru manj črnega scenarija, se bo poraba zmanjšala za 4 %, cene pa zvišale za 15 %. V manjših državah kot so Češka, Estonija, Irska in tudi Slovenija se bodo cene povzpele v nebo. Zaradi podnebnih sprememb bi lahko na Irskem povprečen prebivalec spil le še četrtino piva, ki ga spije sedaj.

V najhujšem primeru bi se lahko cena vrčka v prihodnosti podvojila.

Če je torej trenutno potrebno za vrček odšteti 2,3 evra, boš v naslednjih letih v najslabšem primeru plačal okrog 4,6 evra, v najboljšem pa okrog 3,5 evra.

Seveda so to le predvidevanja, ki pa se lahko hitro uresničijo, če ne bomo začeli paziti na svoje okolje. Če rad piješ pivo, imaš zelo dober razlog, da začneš opozarjati na okoljsko problematiko in podnebne spremembe. Še je čas, da rešimo zlato tekočino.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDostop.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button