Delo

Hitrejša zaposlitev s študijem v tujini

Delodajalci se prioritetno odločajo za tiste kandidate, ki so bili na študijski izmenjavi

Zakaj so delodajalcem, ki iščejo nov kader, veliko bolj zanimivi diplomanti in magistri, ki so v času študija bili na študijski izmenjavi, študenti, ki so prakso opravili v tujini? Nekaj razlogov razkrivamo v nadaljevanju.

 

Ideja

Delodajalci so prepričani, da mladi, ki si prakso opravljali v tujini, lahko v njihovo podjetje prinesejo sveže ideje. Pa najsi bo to na področju organizacije dela, reševanju problemov, morebiti celo pri razvoju novih poslovnih produktov.

 

Osamosvojitev

Odhod iz rojstnega kraja v univerzitetno mesto danes ne predstavlja nekega izziva. Četudi si iz Izole, lahko iz Maribora do doma prispeš v dveh urah in pol. Odhod v tujino (Nemčija, Španija, Finska …) pa pomeni, da je oseba zrela in pripravljena na odraslo življenje.

 

Timski igralec

V marsikaterem podjetju se spodbuja timsko delo in v zahodnih državah je to področje zelo dobro razvito. K temu pa je pripomogel tudi izobraževalni sistem, ki spodbuja timsko delo (vsak član dela na celotnem projektu od začetka do konca) in ne skupinsko (vsak član opravi le del naloge, neodvisno od ostalih članov).

 

Prilagodljivost

Študenti na izmenjavi se naučijo prilagoditi lokalnemu okolju in kulturi. Pa ne govorimo o španskih siestah, ampak o švicarski natančnosti kot ura, o nemški organiziranosti, angleški (pretirani) prijaznosti … Vsak delodajalec in vsako podjetje ima svojo kulturo in politiko delovanja.

 

 DOSTOP.si / Minea ŠUĆUR
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button