ZdravjeZnanost

Pfizer in BioNTech začenjata testirati cepivo, prilagojeno na omikron

Ameriško podjetje Pfizer in nemški BioNTech sta sprožila postopek za klinično testiranje njunega cepiva proti covidu-19, prilagojenega koronavirusni različici omikron. Pri odraslih, starih do 55 let, bosta preskušala varnost in učinkovitost cepiva ter imunski odziv nanj, sta danes sporočili podjetji.

Generalni direktor podjetja Pfizer Albert Bourla je pred tem dejal, da bi lahko farmacevtska giganta do marca vložila zahtevek za odobritev cepiva. Vodja za raziskave cepiv pri podjetju Kathrin Jansen je dejala, da podjetje želi biti previdno. Čeprav trenutni podatki kažejo, da poživitveni odmerki proti prvotnemu sevu koronavirusa še naprej ščitijo pred hujšim potekom bolezni tudi pri omikronu.

“Zavedamo se, da moramo biti pripravljeni, če ta zaščita sčasoma oslabi in da bi lahko v prihodnosti pomagali pri boju proti omikronu in novim različicam,” je dejala.

Izvršni direktor podjetja BioNTech Ugur Sahin je povedal, da se zdi, da v primeru omikrona zaščita prvotnega cepiva proti blagem ali zmernem poteku covida-19 hitreje pojenja. “Ta študija je del našega znanstveno utemeljenega pristopa k razvoju cepiva na osnovi različic, ki dosega podobno raven zaščite pred omikronom kot pri prejšnjih različicah, vendar to zaščito zagotavlja dlje,” je dodal.

Cilj kliničnega testiranja je preveriti imunski odziv prejemnikov

V kliničnem testiranju, ki bo potekalo v ZDA in Južni Afriki, bo sodelovalo 1420 ljudi, starih od 18 do 55 let.

Razdelili jih bodo v več skupin glede na to, koliko odmerkov cepiva so že prejeli. V prvi skupini bo 600 ljudi, ki so doslej prejeli dva odmerka obstoječega cepiva proti covidu-19. V drugi bo 600 ljudi, ki so že prejeli tudi poživitveni odmerek, v zadnji pa okoli 200 posameznikov, ki niso prejeli še nobenega odmerka. Ti bodo prejeli tri odmerke novega cepiva, prvi dve skupini pa le po enega ali dva.

Tiskovni predstavnik Pfizerja je dejal, da raziskava ne vključuje starejših od 55 let. Cilj študije je namreč preučiti imunski odziv udeležencev, ki so prejeli odmerek, ne pa oceniti učinkovitost cepiva.

Cepivo podjetij Pfizer-BioNTech je bilo prvo odobreno cepivo proti covidu-19 na Zahodu. Ker temelji na tehnologiji mRNA, ga je razmeroma enostavno posodobiti, da odraža genetsko kodo novih različic.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button