Znanost

Prve aktivnosti satelita TRISAT v vesolju

Po tem, ko je bil satelit TRISAT v četrtek, 3. septembra, ob približno 5:30 ločen od nosilne rakete VEGA VV16 se je na njem najprej vključil 30 minutni mehanizem odštevanja, ki je ob približno 6. uri zagnal napajalni podsistem satelita.

Napajalni podsistem satelita TRISAT je naprej izvedel proceduro izmeta sončnih panelov in nadalje izmet antenskega sistema. Po uspešno izvedenih izmetih se je vključil še osnovni komunikacijski podsistem. Ta je pričel oddajati osnovno telemetrijo v obliki svetilnega signala. Ob približno 6. uri istega dne je bil signal iz satelita TRISAT tudi prvič sprejet na Zemlji z zemeljsko postajo v ZDA s strani člana Zveze radioamaterjev Slovenije.

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko so ob jutranjem in opoldanskem preletu sprejeli telemetrijo in opravili analizo stanja. Satelit je bil v nekoliko hladnem stanju, vendar še vedno v normalnem področju delovanja. Baterija se je zaradi postopkov izmeta izpraznila na okvirno 70 odstotkov kapacitete. Satelit je kazal stanje manjše rotacije. Posledično so ob večernem preletu še istega dne iz laboratorija na fakulteti vključili podsistem za zaznavo in nadzor orientacije. Le-ta je na osnovi magnetnih senzorjev in magnetnih navornikov pričel s stabilizacijo satelita.

TRISAT telemetrija

Naslednje dni so stanje satelita budno spremljali ob vsakem preletu in beležili telemetrijo. Stanje je pokazalo pozitiven odziv in tako so v torek, 8. septembra, ob opoldanskem preletu vključili način sledenja soncu, pri katerem se za stabilizacijo in usmerjanje satelita proti soncu uporabljajo sončni senzorji in triosni vztrajniki. Sledijo faze vklopa računalnika na krovu.

 

 UM
UM, Pixabay

Sorodni članki

Back to top button