TehnologijaZnanost

UM bo dobila super računalniški center

Evropska sredstva za super računalniški center.

Univerza v Mariboru (UM) kot vodilni partner projekta je uspela pridobiti evropska sredstva za projekt, v okviru katerega bodo vzpostavili super računalniški center. Njegov cilj je krepitev nacionalnih visoko zmogljivih računskih kapacitet.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odločitev o finančni podpori za projekt z naslovom Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR izdala konec prejšnjega tedna. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo projekta, znaša 20 milijonov evrov, od tega bo evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 16 milijonov evrov.

Z nakupom visoko tehnološke raziskovalne opreme bodo na mariborski univerzi vzpostavili osnovne pogoje za razvoj novih tehnologij in še tesnejše sodelovanje med raziskovalno sfero in uporabniki znanja. S tem se bo krepil prenos znanj iz akademske sfere v javni, profitni in neprofitni sektor ter spodbujal interdisciplinarni pristop raziskovanja.

S pomočjo projekta se bodo krepile povezave med nacionalnimi raziskovalnimi organizacijami in njihovo vključevanje v mednarodne mreže.

V širšem smislu gre za ukrepe, usmerjene v krepitev institucij znanja v skladu s potrebami gospodarstva, tehnološkega in drugega prednostnega razvoja v državi, regiji in širše, so sporočili iz vladne službe.

S pomočjo projekta se bodo krepile tudi povezave med nacionalnimi raziskovalnimi organizacijami in njihovo vključevanje v mednarodne mreže. Projekt je namreč plod celostne vizije, ki zasleduje cilj mednarodne konkurenčnosti raziskav, inovacij in tehnološkega razvoja. V povezavi z evropskimi podatkovnimi zmogljivostnimi in omrežno infrastrukturo bo visoko zmogljivo računalništvo (HPC) omogočilo konkurenčnost področij raziskav in gospodarstva tako na evropski kot tudi na svetovni ravni.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKrog STA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button