Življenjski slog

Je med vama velika razlika v letih? Kako jo premagovati?

Ljubezen naj ne bi poznala številk, o čemer pričajo mnogi pari z opaznimi razlikami v starosti. V svetu slavnih so to na primer George in Amal Clooney ter Priyanka Chopra in Nick Jonas. Kaj pa je nekaj nasvetov za takšne pare?

Razmerja, pri katerih prihaja do opazne razlike v starosti, se morda zdijo posebna, v resnici pa ne obstaja točno določenih pravil, kako ravnati, če je partner opazno starejši ali mlajši. Ne glede na starost obeh mora razmerje temeljiti na čustvih, predanosti in zaupanju.

O zvezah, za katere je značilna razlika v letih (age gap), običajno govorimo, ko je razlika med starostjo partnerjev 10 let ali več. In čeprav so te razlike vedno bolj normalizirane, seveda še vedno prihaja do različnih stereotipov, recimo o pumah in gold diggerjih – tistih, ki želijo samo denar.

par, ljubezen
Na področju razlike v letih prihaja do mnogih stereotipov.

Kljub stigmam in stereotipom pa je s tem mogoče povsem zdravo in normalno razmerje. Tudi z razliko v letih lahko z nekom najdeš skupni jezik preko skupnih hobijev, vrednot in prepričanj. Kaj pa je nekaj nasvetov za uspešno krmarjenje po področju starostnih razlik?

Ne pretvarjajta se, da med vama ni razlik

V različnih življenjskih obdobjih imamo običajno različne cilje, pričakovanja pa tudi navade. Če se bosta pretvarjala, da teh razlik med vama ni, lahko hitro pride do nezadovoljstva na eni ali drugi strani. Odkrito se pogovorita o vajinih ciljih in ustvarita skupen načrt.

Sprejmita, da prijatelji in družina morda ne bodo razumeli

Večje starostne razlike lahko naletijo na nerazumevanje ali celo neodobravanje. Ljudi, ki so vama pomembni, prosite, da vašemu partnerju dajo priložnost in ga spoznajo.

ženske, par, selfie
Opazno starejši ali mlajši partner lahko pri bližnjih povzroči neodobravanje.

To ne pomeni, da je vajino razmerje kaj manj vredno, če vaju bližnji zavračajo, a odkrit pogovor s prijatelji ali družino lahko naredi marsikaj koristnega in jim predstavi še nepoznano področje.

Ne ozirajta se na mnenja drugih

Če čutita pristno medsebojno povezanost in želita nadaljevati vajin odnos, kritike in obsojanja drugih pri tem ne smejo igrati nikakršne vloge. Ne ozirajta se na tuje mnenje in ravnajta, kakor vama narekuje lastna vest.

Ali sploh obstaja idealna razlika v letih?

O vplivu starostnih razlik na uspešnost zvez pišejo mnogi raziskovalci, ti se pa strinjajo, da so za uspešno zvezo, bolj kot enaka starost, potrebne podobne vrednote, stopnja zrelosti, skupni cilji in življenjski slog.

DOSTOP.si / SV
Pexels

Sorodni članki

Back to top button