Življenjski slog

5 znakov, da v vajinem razmerju ne gre za ljubezen, ampak le za strast

Začetek vsake zveze je neskončno romantičen, strasten in razburljiv. Zagotovo je tudi tvoja glava plavala v oblakih, vendar pa je na začetku mnogokrat težko ločiti ali gre za ljubezen ali pa le strast in poželenje.

Na začetku nove zveze so naše misli velikokrat zameglene, zato težko ločimo, ali naš odnos temelji na ljubezni, ali pa gre le za poželenje. Vedenjski strokovnjak dr. Patrick Wanis poda preprosto razlago: kadar vaju veže ljubezen, želiš osebi le najboljše, kadar pa gre za strast, si želiš najbolje zase.

Če ti razlika še vedno ni jasna, si preberi pet očitnih znakov, da vaju veže le strast in ne ljubezen.

Ne poznata se dobro

Veže vaju neverjetna kemija in od neverjetne privlačnosti se kar iskri. Veš, da do nje ali njega gojiš čustva, ampak ali ga/jo v resnici dobro poznaš? Seveda veš, katero fakulteto obiskuje in koga najraje posluša. Morda poznaš tudi njene/njegove spolne navade. Vendar pa o njem ali njej ne veš ničesar bolj osebnega.

Bistvo kakovostne zveze sta medsebojno spoštovanje in podpora, predvsem čustvena. Vendar če med seboj nikoli ne delita osebnih težav, izkušenj in želj, je vajina zveza morda zgrajena le na poželenju.

Vse se vrti okoli seksa

Nič nenavadnega ni, če je začetek zveze fizičen, ljudje namreč nove partnerje iščemo na podlagi fizične privlačnosti. Vseeno pa ni samo seks tisti, ki je pokazatelj ljubezni. Kadar je med vama zgolj veliko kemije, primanjkuje pa drugih gradnikov, bo zveza morda ostala le to – seks.

In s tem ni nič narobe, dokler se oba zavedata, da želita le seks. Pomembno je, da drug drugemu izrazita svoje želje.

strast
Nič ni narobe, če vajino razmerje temelji le na seksu, pomembno je, da se tega zavedata.

Vajino razmerje se ne razvija

Raziskave kažejo, da lahko strast in poželenje v zvezi trajata vse od 6 pa do 30 mesecev. Intenzivnost takega odnosa je težko vzdrževati več kot 30 mesecev, sploh če se med vama ne razvije ljubezen, s katero bi lahko skupaj premagovala nove izzive.

Če se vajina zveza ne prilagaja življenjskim spremembam, vaju zagotovo vodi le strast. Težko boš namreč pričel razmišljati o stabilni prihodnosti ali družini (če si to želiš), če si je ne predstavljaš s to osebo.

Osredotočaš se le nase

Kadar preživljaš čas s partnerjem/partnerico, se osredotočaš nase in na zadovoljevanje svojih potreb. Pri ljubezni pa se razdajaš in želiš poskrbeti za to osebo. Če še vedno nisi popolnoma prepričan/a, se vprašaj, ali si pripravljen podpreti partnerja/partnerico ali pa si le obseden/a z občutki, ki jih vzbuja v tebi.

Na koncu je pomembno, da ločiš strast in ljubezen

Čeprav bo verjetno težko priznati, da tvoje razmerje ne temelji na ljubezni, pa je pomembno, da to storiš. Ljudje smo namreč naravnani tako, da si ne želimo biti ljubljeni, ampak želimo ljubiti. Dr. Wanis zato pravi, da je strast najverjetneje naša biološka potreba, medtem ko je ljubezen tista, ki gradi čustvene vezi, občutek pripadnosti, varnosti in navezanosti.

 

UJ / DOSTOP.si
Pexels

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button