Življenjski slog

Mesec ponosa: kaj pomenijo pisane zastave LGBTQ+ skupnosti?

Mesec ponosa se bliža h koncu in vredno se je seznaniti, kaj pomenijo zastave, ki smo jih lahko videli plapolati na paradah.

Mesec ponosa, ki ga vsako leto obeležujemo meseca junija, je tudi v Slovenijo prinesel številne parade in dogodke. Povorka je v Ljubljani potekala že 11. junija, številni dogodki pa so se tako v prestolnici kot v Mariboru vrstili skozi ves mesec. Kot simbol LGBTQ+ skupnosti je seveda vihrala mavrična zastava.

Zastave skupnosti predstavljajo več kot samo kos blaga. Pripovedujejo namreč zgodbe posameznikov, ki jih predstavljajo, omogočajo pa jim tudi prepoznavnost v družbi. Pri tem mavrična predstavlja celotno skupnost, spoznamo pa se lahko tudi z nekaterimi zastavami, ki predstavljajo posameznike znotraj LGBTQ+.

LGBTQ+ skupnost je skozi leta ustvarila ogromno zastav, da bi te lahko zastopale vse svoje predstavnike.

Filadelfijska modifikacija

Leta 2017 sta bili h klasičnim barvam mavrične zastave dodani dve novi: črna in rjava. Ti namreč predstavljata vključenost nebelih ras v LGBTQ+ skupnost.

Progresivnost

Leto dni po filadelfijski je na prizorišče stopila nova zastava. Ta je tokrat v skupnost dodala še trans ljudi. Črni in rjavi črti so se tako pridružile še bela, rožnata in svetlo modra, skupaj pa so bile pomaknjene na levo stran v obliko trikotnika.

Biseksualna zastava

Ta zastava je nastala že leta 1998 z namenom, da bi povečala prepoznavnost biseksualnih posameznikov v družbi. Rožnata predstavlja tiste ljudi, ki jih privlačijo ljudje iste spolne identitete, medtem ko modra predstavlja privlačnost do ljudi, ki se identificirajo kot drug spol. Vijolična barva vmes predstavlja privlačnost do dveh spolov.

https://www.instagram.com/p/CfSeRYjN-94/?utm_source=ig_web_copy_link

Trans zastava

Leta 1999 je ameriška veteranka ustvarila zastavo, ki v gibanje vključuje tudi trans ljudi. Svetlo modra in rožnata sta bili izbrani, ker predstavljata tradicionalne barve, ki jih povezujemo z dečki in deklicami, bela pa predstavlja tiste, ki so v procesu prehajanja, ali pa sami sebe vidijo kot nevtralni ali nedefinirani spol.

Aseksualna zastava

Vsi posamezniki, ki ne čutijo nobene spolne privlačnosti do kateregakoli spola, so leta 2010 prav tako dobili svojo zastavo. Črna predstavlja aseksualnost, siva aseksualnost in demiseksualnost, bela ne-aseksualne partnerje in zaveznike gibanja, vijolična pa celotno skupnost.

Zavezniška zastava

Za vse tiste, ki pa sami niso del gibanja, vendar ga še vedno podpirajo, je prav tako nastala zastava. Črka A v sredini zastave stoji za besedo »ally« (zaveznik) in je sestavljena iz vseh šestih barv zastave ponosa. Črne in bele črte predstavljajo heteroseksualne in/ali cis ljudi.

Zastav je skupaj 32 in predstavljajo vse seksualne spektre, ki jih LGBTQ+ skupnost trenutno vključuje. Skupnost pa se vsak dan širi in s tem tudi potrebe po novih baravh, ki bi vključevale vse spektre mavrice.

DOSTOP.si / MB
Unsplash / Reader’s Digest / Instagram

Sorodni članki

Back to top button