Življenjski slog

Znaš pravilno nositi parfum?

5 napak, ki se jim moraš izogniti med uporabo parfuma.

Zagotovo tudi na tvoji polici stoji kak parfum. Ne glede na to ali ga uporabljaš vsak dan ali le ob posebnih priložnostih, je dobro, da se naučiš kako ga nositi, da boš odišavljen dlje časa.

Čeprav se zdi, da je dovolj, če dišavo na kratko popršiš po koži, pa se za parfumi skriva mnogo več. Kako močan bo vonj in kako dolgo bo trajal, je odvisno od mnogih dejavnikov, med drugim tudi mesta, kamor nanašaš dišavo, oblačil, ki jih nosiš in okolja, v katerem se giblješ. Parfumi so namreč občutljiva mešanica naravnih in kemijskih spojin, ki lahko svojo sestavo spremenijo že ob najmanjši spremembi pogojev.

Prav zato je pomembno, da dobro poznaš značilnosti svojega parfuma, ga znaš nanesti in pravilno shranjevati.

 

Ne drgni zapestij

Si tudi ti med tistimi, ki parfum nanesejo na notranjo stran zapestij, nato pa jih podrgnejo drugo ob drugo? Francis Kurkdijan, kreator parfumov, kot sta Christian Dior Eau Noire in Carven Le Parfum, pravi, da si s tem ne delamo usluge. Ob drgnjenju dlani se namreč koža segreje in proizvede naravne encime, ki spremenijo vonj parfuma.

Da se izogneš izgubi ali spremembi vonja, na zapestji nanesi tanek sloj parfuma in počakaj, da se tekočina posuši. In to je to.

 

Ne pozabi na pravilno shranjevanje

Zaradi občutljive kemijske zgradbe parfumi ne prenašajo sprememb temperature in močne svetlobe.

Predstavljaj si, da je parfum živ organizem, ki je zelo občutljiv na okoljske spremembe. Najbolj mu ustreza konstantna temperatura, saj temperaturno nihanje povzroči hitro staranje dišave. Podoben vpliv imajo tudi para, ultravijolični žarki in svetloba, zato Kurkdijan priporoča, da parfum shraniš kar v originalni embalaži ali pa celo v hladilniku.

 

Parfum je v malih flaškah

Tako kot se odprta kokakola počasi »zlufta«, tako se bo počasi pokvaril tudi parfum. Bolje je, da ga preliješ v manjše stekleničke, ki bodo ostale sveže vse tja do tri mesece. Če pa se odločaš za nakup prafuma, raje izberi stekleničko, ki vsebuje med 12 in 24 mililitrov tekočine.

 

Sintetično pridobljene dišave niso slabe

Kljub temu, da vsi obožujemo vonj narave, pa ta velikokrat v resnici ne obstaja. Nekatere rastline namreč ne izločajo arome, zato njihovega vonja ne moremo ujeti, ampak ga lahko ustvarimo le umetno. A nič ne skrbi, proizvodnja je pod strogim nadzorom različnih organizacij, ki poskrbijo, da na trgu ni izdelkov, ki bi lahko škodovali.

 

Uporabi glavo (ali pa lase)

Dišava bo na suhi koži hitro izgubila vonj, zato kožo prej namaži z losijonom.

Ko si v dvomih, uporabi zdravo kmečko pamet. Dišava na suhi koži ne zdrži dolgo, zato jo uporabljaj v kombinaciji z losjonom, ki bo tvojo kožo navlažil. Mest, ki si jih odišavil, ne prekrij z oblačili, ampak jih izpostavi zraku. Če pa se nahajaš v vročem okolju, pa dišave ne nanašaj na kožo, ampak na lase, šal ali druga oblačila.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button