Izobraževanje

Karierni sejem: vesolje priložnosti letos v UŠC Leona Štuklja

V sredo in četrtek je Univerzitetni športni center Leona Štuklja gostil karierni sejem, ki so ga organizatorji letos okitili z naslovom Vesolje priložnosti. Sejma so se udeležili mladi osnovnošolci in dijaki, ki bodo v prihajajočih letih izbirali svojo srednješolsko ali študijsko smer, spoznali pa so se lahko tudi z bodočimi delodajalci.

Živimo v svetu, ko je poklicev malo morje, vse ponujeno na dlani in včasih se zdi, da je izbire kar preveč. Kako se naj torej mladi ljudje spoznajo s poklici, ki bi jih radi opravljali? Pred tem pa še s šolo ali fakulteto, ki bi jo bilo pametno izbrati ob uresničitvi svojih poklicnih sanj in želja. Da bi bila izbira lažja, Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor in Štajerska gospodarska zbornica, skupaj s partnerji, že nekaj let organizirata Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja. 

Kaj nam je ponudil sejem?

Sejem, je bil v obeh dneh namenjen osnovnošolcem, dijakom in drugim obiskovalcem. Osnovnošolci in dijaki so lahko spoznali posamezne poklice in izobraževalne ustanove ter programe, ki jih izvajajo. Dobili so informacije o razmerah na trgu dela in deficitarnih poklicih. Ob tem so se lahko udeležili še delavnic in predavanj, ki so koristna za načrtovanje izobraževalne in karierne poti. Lahko so se seznanili s potencialnimi delodajalci, z možnostmi za zaposlitev ali za opravljanje prakse. Spoznali so lahko organizacije, ki izobražujejo, usposabljajo ali zaposlujejo mlade invalide. Ob vsem tem pa so imeli možnost spoznati še mladinske delavce in delavke, se seznaniti z mladinskim delom in s programi, ki jih izvajajo mladinski centri in druge organizacije, ki delujejo na področju mladine.

Na enem mestu je bilo torej zbrano vse, kar si mlad človek, ki išče svojo karierno pot, lahko želi.

karierni sejem, Vesolje priložnosti, UŠC Leona Štuklja Maribor, osnovna šola, srednja šola, fakulteta, študij, mladi
UŠC Leona Štuklja so napolnili mladi, ki jih v prihodnosti čaka odločitev o poklicu in izbiri šolske poti.

Kaj si mladi želijo izvedeti?

Karierni sejem v prvi vrsti soustvarjajo dijaki in študentje ob podpori njihovih mentorjev in profesorjev. Skupaj odgovarjajo na številna vprašanja, ki jih imajo mladi obiskovalci. Na ta način skušajo karseda najbolje promovirati svojo srednjo šolo ali fakulteto. Na podlagi česa pa se mladi odločajo, katero srednjo šolo izbrati, na kaj so pozorni in kaj si želijo izvedeti iz prve roke?

Tia iz Osnovne šole Markovci pravi, da so ji ob dobro predstavljenih programih zelo pomembne tudi dodatne dejavnosti, ki jih ponuja šola. “Zelo mi je všeč, da lahko informacije dobim iz prve roke. Pomembno se mi zdi, da nam dijaki predstavijo, kako so zadovoljni s programom, ki ga obiskujejo. Da nam povedo, kakšen imajo urnik in kakšna je zahtevnost programa.”

Ob tem doda še, da se ji zdi dobro, da vsaj približno spozna, kaj ji ponuja določena srednja šola. Na ta način tudi lažje razmišlja o fakulteti. Ta  se za zdaj sicer zdi še zelo oddaljena, štiri leta pa se vseeno zelo hitro obrnejo. “Če lahko že v osnovi izberem srednjo šolo, ki mi bo ponudila takšno strokovno znanje, ki ga lahko nadgrajujem in poglabljam na fakulteti, potem odločitev kaj in kako izbrati ne bo preveč zahtevna,” pravi.

karierni sejem, Vesolje priložnosti, UŠC Leona Štuklja Maribor, osnovna šola, srednja šola, fakulteta, študij, mladi
Šole in fakultete so po svojih najboljših močeh skušale predstaviti svoje programe.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button