Izobraževanje

V novem šolskem letu bodo prvomajske počitnice daljše za en dan

Razporeditev pouka, prostih dni in trajanje šolskih počitnic ureja koledar za osnovne in srednje šole. Ureja tudi nekatere roke, denimo za obveščanje o učnem uspehu ter za izdajo spričeval. Pouk se letos začenja na petek in konča na ponedeljek, minister za vzgojo in izobraževanje pa je z dodatnim prostim dnem podaljšal prvomajske počitnice.

Pouk se v šolskem letu 2023/24 začne v petek, 1. septembra. Takrat bo objavljen tudi sklep o izboru predmetov na Nacionalnem preverjanju znanja (NPZ). Prve, krompirjeve oz. jesenske počitnice lahko učenci in dijaki pričakujejo med 30. oktobrom in 1. novembrom, novoletne počitnice pa med 25. decembrom in 2. januarjem 2024.

Prvo ocenjevalno obdobje v srednjih šolah se zaključi s 15. januarjem, v osnovnih šolah pa z 31. januarjem. Kmalu za tem se 1. februarja prične zimski rok poklicne mature. Dijaki bodo rezultate izvedeli 5. marca.

Letos najprej na zimske počitnice zahodni del Slovenije

Informativna dneva bosta letos v petek in soboto, 11. in 12. februarja, en teden za tem pa se pričnejo zimske počitnice. Za učence z območja Gorenjske, Goriške, Notranjsko-kraške, Obalno-kraške, Osrednjeslovenske in Zasavske statistične regije med 19. in 23. februarjem, za učence z območja JV Slovenije, Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Posavske statistične regije pa med 26. februarjem in 1. marcem.

Sledijo prvomajske počitnice, ki se začnejo z dnevom upora proti okupatorju 27. aprila in končajo z praznikom dela 2. maja. Minister se je odločil, da počitnice nekoliko podaljša in doda še 3. maj, ki bo pouka prost dan.

S 7. majem se z esejem iz materinščine prične splošna matura, hkrati pa bodo na ta dan 6. in 9. razredi pričeli z nacionalnim preverjanjem znanja iz materinščine. Nadaljevali bodo 9. maja z matematiko, 13. maja pa s tretjim predmetom oz. tujim jezikom.

21. maja se zaključuje drugo ocenjevalno obdobje za zaključne letnike v srednjih šolah, ki bodo dan kasneje dobili tudi spričevala. Med 23. in 28. majem bo potekala priprava na maturo, ki se začenja 29. maja. Ustni izpiti se bodo začeli 10. junija.

V petek, 14. junija bodo 9. razredi zaključili pouk in prejeli spričevala. 21. junija se zaključi drugo ocenjevalno obdobje za vse ostale srednješolce, za osnovnošolce pa 24. junija, ko bodo prejeli tudi spričevala. Poletne počitnice se kot vedno pričnejo 26. junija in trajajo do 31. avgusta.

Še nekaj preostalih pomembnih datumov iz koledarja za šolsko leto 2023/24:

17. 6.-1. 7. izpitni roki za predmetne in popravne izpite učencev 9. razreda (1. rok)
26. 6.-9. 7. izpitni roki za predmetne in popravne izpite učencev od 1. do 8. razreda (1. rok)
4. 7. seznanitev kandidatov z uspehom pri poklicni maturi (spomladanski rok)
11. 7. seznanitev kandidatov z uspehom pri splošni maturi (spomladanski rok)
19. 8.-30. 8. izpitni roki za predmetne in popravne izpite učencev od 1. do 9. razreda (2. rok)
23. 8. začetek splošne in poklicne mature (jesenski rok)
10. 9. seznanitev kandidatov z uspehom pri poklicni maturi (jesenski rok)
17. 9. seznanitev kandidatov z uspehom pri splošni maturi (jesenski rok)

la STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button