Zdravje

Sedenje vzrok za hitro staranje

S stoječimi mizami v boj proti prezgodnjemu staranju.

Zadnje raziskave so pokazale, da se rešitev za prezgodnje staranje lahko skriva v skrajševanju časa, ki ga preživimo v sedečem položaju.

Raziskave kažejo, da je sedenje eden od glavnih vzrokov za hitro staranje, različne bolezni in prezgodnjo smrt.

Kot kaže, obstaja direktna vzročno-posledična povezava med sedenjem in skrajšanimi telomerami, končnimi deli kromosomov, ki so sestavljeni iz DNK. Te naj bi po nekaterih znanstvenih dognanjih v primeru skrajšanosti signalizirale celicam, da so dosegle zadostno število delitev in so pripravljene na konec obstoja. Nasprotno naj bi daljše telomere nakazovale na mlado in zdravo celico, ki ima pred seboj še dolgo življenje. Ker naj bi imeli ljudje, ki več časa preživijo na nogah, daljše telomere, naj bi le-ti posledično imeli tudi boljše napovedi za prihodnost.

Sicer se v zahodnem svetu število ur, ki jih posamezniki tedensko namenijo rekreaciji, povečuje. Toda to naj ne bi imelo zadostnega vpliva na dolžino telomer in posledično na kvaliteto posameznikovega življenja v prihodnosti, v kolikor ta dnevno na stolu preživi 8 ur ali več. Rešitev za omenjeni problem je torej le ena: potrebno je zmanjšati število ur, ki jih posameznik preživi sede.

Podjetniki, ki se zavedajo omenjenega problema, se že poslužujejo različnih sodobnih rešitev, kot je na primer pisalniška miza, ki omogoča stoječe delo. Takšne mize počasi, a vztrajno pridobivajo prostor tudi v slovenskih pisarnah.

Uporabniki so večinoma nad pozitivnimi lastnostmi, ki jih s seboj prinese redna uporaba takšnih miz, navdušeni. A kot pravijo, je pravi uspeh viden šele po določenem času. Tedaj se mišice in sklepi dovolj utrdijo in pripravijo na drugačen, dolgoročno bolj zdrav način opravljanja dela.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMladi podjetnik (vir)
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button