NoviceZdravje

Inšpektorji so prepovedali prodajo energijske pijače Prime s kofeinom

Inšpektorji uprave za varno hrano so za različico energijske pijače Prime s kofeinom izrekli prepoved prometa, ker vsebuje sestavino L-teanin, ki v brezalkoholnih pijačah ni dovoljena. V zadnjih nadzorih so ugotovili, da je izvajalci dejavnosti ne tržijo več. Na policah medtem ostaja različica hidracijski napitek brez kofeina.

Inšpekcija Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na podlagi prijav izvedla nadzore nad pijačami Prime. Ugotovila je, da sta bili v prometu dve različici. Naknaden natančen pregled sestavin je pokazal, da energijska pijača Prime vsebuje sestavino L-teanin, ki v EU ni dovoljena v brezalkoholnih pijačah, je pa dovoljena v drugih živilih. Tako je tej različici izrekla prepoved prometa, so danes sporočili z inšpekcije.

V zadnjih nadzorih so medtem inšpektorji ugotovili, da izvajalci dejavnosti ne tržijo več energijskih pijač s kofeinom, temveč le hidracijske pijače blagovne znamke Prime, ki kofeina in sestavine L-teanin ne vsebujejo, so zagotovili.

Inšpekcija je nadzor uvedla na podlagi vprašanj potrošnikov in prijave Zveze potrošnikov Slovenije. V nadzoru je identificirala več uvoznikov oz. distributerjev te pijače. Zbrala in pregledala je podatke o različicah pijač v prometu, pregledala je tudi navedbe na deklaracijah in spremni dokumentaciji. Ker vsi napitki niso bili označeni s slovensko deklaracijo, je do odprave nepravilnosti začasno prepovedala promet, so spomnili.

Ob tem sta uprava in direktorat za javno zdravje ministrstva za zdravje zaprosila Nacionalni inštitut za javno zdravje za oceno tveganja. Kot so pojasnili, je bilo iz posredovane dokumentacije razvidno, da ocenjena izpostavljenost kofeinu preko uživanja energijskih pijač Prime kaže na obstoj verjetnosti škodljivih učinkov na zdravje obravnavanih populacijskih skupin, zato energijske pijače Prime glede vsebnosti kofeina predstavljajo tveganje za zdravje otrok in mladostnikov.

Energijske pijače morajo biti opremljene z opozorili, da pijača zaradi visoke vsebnosti kofeina ni primerna za otroke in mlajše osebe. Ta opozorila morajo potrošniki upoštevati. Ob tem so poudarili pomembno vlogo staršev, vzgojiteljev in drugih pri izobraževanju in informiranju otrok o produktih, ki so škodljivi za njihovo zdravje in razvoj.

Pijača Prime je obnorela predvsem slovensko mladino

Energijski napitek Prime sta sicer ustvarila Youtuberja Logan Paul in KSI. S pomočjo svojega dosega na družbenih omrežjih in oboževalcev, ki spadajo predvsem v skupino mlajših od 18 let, je pijača tudi v Sloveniji obnorela najstnike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PRIME (@drinkprime)

Kot poroča portal 24ur.com, sta bile do nedavnega na prodaj dve različici: negazirana brezalkoholna nizkoenergijska pijača (500 ml) in gazirana brezalkoholna nizkoenergijska pijača, poimenovana ‘energijska pijača’ (355 ml) z 200 mg kofeina na pločevinko. Obe sta na voljo v različnih okusih z dodanimi aromami in sladili. Cena ene plastenke se giblje med 5,99 in 12,99 evra, kar je skoraj petkrat več kot v ZDA, kjer za plastenko odšteješ okoli 2 evra.

Zaradi ogromne količine kofeina Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da je pijača neprimerna za otroke in mladostnike. Hkrati opozarjajo tudi, da so označbe na pijači pomanjkljive in ne vsebujejo vseh podatkov o pijači.

“Še varna dnevna količina kofeina za otroke, ki jo je določila Evropska agencija za varno hrano (EFSA), je 3 mg/kg telesne mase. Na ameriški označbi smo našli navedbo, da ena pločevinka (355 ml) vsebuje 200 mg kofeina, kar pomeni, da 40-kilogramski otrok (povprečna telesna masa pri 12 letih) z zaužitjem ene pločevinke preseže še varen vnos za 66 odstotkov. Na slovenski označbi tega podatka ni. Gre za pijačo, ki je bolj bogata s kofeinom kot druge pijače na našem trgu, ki v povprečju vsebujejo okrog 80 mg kofeina v pločevinki,” so zapisali na ZPS-ju.

STA, 24ur.com
Drink Prime

Sorodni članki

Back to top button