Znanost

Nasa je v vesolje izstrelila plovilo, ki bi naj spremenilo pot asteroida

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v torek (23. novembra 2021) po lokalnem času iz Kalifornije izstrelila vesoljsko plovilo, ki ga bodo usmerili neposredno v asteroid, da bi spremenil njegovo predvideno pot.

Gre za prvo tovrstno misijo, namenjeno preizkusu tehnologije, ki bi lahko nekega dne preprečila za Zemljo ogrožajoče trčenje. Plovilo je s pomočjo rakete Falcon 9 podjetja SpaceX v vesolje poletelo nekaj po 22. uri v torek. Asteroid Dimorphos naj bi zadelo oktobra naslednjo leto.

Cilj je nekoliko spremeniti predvideno pot asteroida, širokega približno 160 metrov, ki kroži okrog veliko večjega asteroida, poimenovanega Didymos. Par skupaj kroži okrog Sonca.

“Poskušamo ugotoviti, kako odvrniti grožnjo,” je glede prvega tovrstnega projekta povedal Nasin znanstvenik Thomas Zuburchen. Projekt je vreden kar 330 milijonov ameriških dolarjev.

Asteroid, proti kateremu je poletelo plovilo, sicer ne predstavlja grožnje našemu planetu, spada pa v skupino t. i. Zemlji bližnjih predmetov. Naso izmed teh zanimajo zlasti večji od 140 metrov, ki bi lahko uničili celotna mesta z energijo, večkrat večjo od povprečne jedrske bombe.

Trenutno obstaja 10.000 takih asteroidov, a pri nobenem ne obstaja večja možnost, da bi v naslednjih 100 letih zadel Zemljo. Znanstveniki sicer menijo, da obstaja še vsaj 15.000 takih predmetov, ki še niso bili odkriti.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button