Življenjski slog

Kdaj moramo v posteljo, da naslednji dan ne bomo utrujeni

Slab spanec nam lahko uniči cel dan. Preprečimo to.

Na voljo je novi spletni spalni kalkulator, ki dejansko deluje. Pove nam kdaj moramo iti spat, da se naslednji dan ne bomo počutili utrujene.

Večina nas ve, da imamo med spanjem različne faze. V kolikor pa se zbudimo sredi cikla, pa je to precej slabo za nas. Vsak cikel spanja namreč traja približno 90 minut. V idealnem primeru pa bi vsak večer morali iti skozi pet ali šest ciklov. Nemoteno.

Novi kalkulator spanja pomaga oceniti, kdaj bi morali iti spat, pri tem pa upošteva najpomembnejše cikle spanja. Uporabnike preprosto prosi, naj si vstavijo čas, ko se želijo zbuditi. Vse ostalo pa opravi kalkulator.

Če se na primer želimo zbuditi ob 7.30 nam kalkulator razloži, da bi morali iti spat ob enem izmed naslednjih terminov: 22.16, 23.46, 01.16 ali 02.46. Tako je namreč najmanj verjetno, da se bomo zjutraj počutili utrujene, saj se med ciklom spanja ne bomo zbujali.

Kalkulator upošteva tudi to, da ljudje ne zaspijo takoj, ko se uležejo v posteljo. Pri večini posameznikov namreč v povprečju traja približno 14 minut, da zaspi. Tudi to kalkulator seveda upošteva, ko nam predlaga kdaj moramo v posteljo.

Na spletni strani so navedli, da se prebujanju sredi cikla lahko počutimo zlovoljni in utrujeni. Zbujanje oz. vstajanje med fazami pa nam bo pomagalo, da dan začnemo z nasmehom na obrazu.

Zdaj vemo kaj nam je storiti, da se ne bomo zbujali utrujeni, ko se bodo protikoronski ukrepi sprostili in bomo ponovno lahko živeli nočno študentsko življenje.

 

 DOSTOP.si (vir)
Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button