KulskoŽivljenjski slog

Nakupuj kot mojster

Ali kako prelisičiš trgovsko strategijo, da te ne zapelje v nepotreben nakup

Trgovine in nakupovalni centri so oblikovani tako, da te spodbujajo k nakupu številnih nepomembnih stvari. Z nekaj nasveti ti bomo pomagali, da te trgovina ne bo pretentala in da boš prihranil kak evro ali dva.

Se ti je že zgodilo, da si iz trgovine prinesel stvari, ki jih sploh nisi želel? V resnici okrog 70 % nakupa sestavljajo izdelki, ki jih ne potrebujemo. Za to so krive trgovine, ki te s triki in odlično strategijo zavedejo h kupovanju nepotrebnih stvari.

 

Da se zgodba naslednjič ne ponovi, upoštevaj osnovna pravila:

 

1.    Drži se roba trgovine.

Če je trgovina pravokotne oblike, bodo zdrava in sveža živila postavljena po zunanjih robovih pravokotnika. Na sredini boš našel vse ostalo, od sladkarij in raznovrstnih pijač, do testenin in kosmičev.

 

2.    Pripravi načrt.

Nakupovanje s praznim želodcem bo izpraznilo tudi tvojo denarnico. Želel si boš hitrih in slabih kalorij, ki jih vsebujejo sladkarije, pekovsko pecivo in sladke pijače. Imej seznam stvari, ki jih potrebuješ. Organiziraj ga po sekcijah (npr. sadje in zelenjava v en stolpec, mlečni izdelki v drugega) ali pa uporabi mobilno aplikacijo, ki to stori zate.

Dve tretjini vsega, kar kupimo, v resnici ne potrebujemo.

 

3.    Ne boj se prodajalcev.

Prvič kupuješ meso ali ribe? Vprašaj prodajalca, ki ti bo znal odgovoriti na vsa vprašanja. Naj te ne bo sram. Ne glede na to ali nakupuješ v velikem centru ali v majhni trgovini, brez težav vprašaj, kje se živilo nahaja in čemu je namenjeno.

 

4.    Ne nasedaj izpostavljenim živilom.

Velikokrat so produkti zloženi v piramido ali stolp, da pritegnejo tvojo pozornost ali pa so označeni z ogromnimi plakati, ki obljubljajo popust. Ne pusti se zavesti, to je le nakupovalni trik, ki trgovinam zagotavlja dobiček.

Na polici se v višini tvojih oči nahajajo najpopularnejši in najdražji izdelki. Polico raje preglej od tal do stropa in se šele potem odloči.

 

5.    Sveže izdelke kupuj pametno.
Ko kupuješ sadje in zelenjavo, poskrbi, da sadežev ne kupiš prezrelih.

Nakupuj v primernih količinah. Ni prijetno, ko moraš odvreči pokvarjeno zelenjavo, ki si jo sam kupil. Pri sadju in zelenjavi je pomembno tudi kako zrelo je, ko ga kupiš. Najbolj zreli sadeži se največkrat nahajajo na vrhu, zato pobrskaj po dnu ali robu in izberi najbolj primeren kos.

 

6.    Trgovinske znamke so tvoji prijatelji.

Trgovinske znamke so velikokrat enake ali pa primerljive drugim, čeprav so cenejše. Če resnično ne opaziš razlike v kakovosti, se raje odloči za trgovinsko znamko.

 

7.    Preglej celotno polico.

Izdelki na police niso razvrščeni naključno. Najpopularnejši in najdražji se nahajajo v višini oči in skoraj sami skačejo v tvojo košaro. Stopi korak ali dva nazaj in v celoti preglej polico, nato pa izberi najbolj primerno živilo.

 

8.    Če si premisliš, daj izdelek prodajalcu.

Seveda je neprijetno, če si na blagajni premisliš in izdelka nočeš. Vendar je tudi to trgovska strategija, ki te prisili k nakupu. Prodajalcu mirne volje vrni izdelek. Na koncu dneva bo nekdo zadolžen, da take izdelke vrne na police in bo zagotovo bolj vesel, če se bodo nahajali na enem mestu, kot pa po celotni trgovini.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK

https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=708splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button