Življenjski slog

Znanost o dehumanizaciji žensk v barih

Ženske (ne pa tudi moški), so ob zauživanju alkohola dojemane manj človeške in spolno dostopnejše.

Nedavna raziskava, objavljena v reviji Sex Roles, je prišla do ne popolnoma presenetljivega zaključka. Ženske s pijačo v roki so dojemane kot bolj spolno razpoložljive in manj človeške kot moški, ki počnejo isto ali kot tiste ženske, ki pijačo nadomestijo z vodo.

Kaj je o povezavi alkohola in dehumanizacije odkrila nedavna raziskava?

Skupina akademskih raziskovalcev iz Worcester Polytechnic Institute in Univerz v Nebraski ter Iowi je ena izmed prvih, ki se je lotila raziskovanja povezave med uživanjem alkohola in dehumanizacijo. Skoraj 400 prostovoljcev (približno enako žensk in moških) je sodelovalo v treh eksperimentih. Vsak je vključeval sliko mlade osebe (ženske ali moškega), ki je ob baru poziral s pijačo (pivom ali vodo). Po ogledu fotografije so vprašani ocenili, kako pijana in kako človečna (humana) je oseba na njej, pri čemer so si pomagali s sedemstopenjskima lestvicama. Stopnje so se glasile “mehaničen”, “opit”, “pijan” in podobno. V zadnji fazi eksperimenta pa so prostovoljci osebam na fotografijah lahko dodeljevali tudi vnaprej pripravljene izreke, denimo “Štiri pijače! Haha, hura za vikend!”.

Raziskovalci so prišli do številnih ugotovitev, med katerimi je kot rdeča nit veljajo, da so bile ženske ocenjevane po strožjem merilu. Ženske, ki so bile prikazane med pitjem alkohola, so bile dehumanizirane veliko bolj kot tiste, ki so pile vodo ali moški, ki so bili prav tako prikazani z alkoholom v roki. Tako je alkohol na sliki pomenil, da bo ženska, ne pa tudi moški, ocenjena kot spolno dostopnejša in bolj pijana.

Kot je ob objavi povedal Jeanine Skorinko, eden izmed avtorjev z Worcesterskega inštituta, je ekipa takšne rezultate pričakovala, a jih družbene implikacije, ki jih potrjujejo, vseeno skrbijo. Če so dekleta dojemana kot bolj opite in bolj dostopne, lahko to privede v agresivnejše neželeno, pogosto pa tudi neprimerno spolno namigovanje ter celo nadlegovanje. Hkrati menijo, da lahko podobne raziskave občutno prispevajo k razumevanju, hkrati pa tudi postopnemu izkoreninjanju družbeno sprejetega seksizma.

 

Dostop.si / KA
 Pixabay

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button