Življenjski slog

Alkohol, ki ne povzroča mačka

Sintetični alkohol brez negativnih učinkov bi lahko pili že čez pet let

Koliko juter si že preživel z razbijanjem v glavi, ker si prejšnjo noč alkohol preveč pogumno zlival po grlu? Kolikorat si si želel, da tvoja najljubša pijača ne bi povzročala mačka? Morda pa bo tvoje nočne more kmalu konec.

Sintetični alkohol Alcarelle

V izdelavi je namreč sintetični alkohol, ki bi ga lahko širša javnost spoznala že v naslednjih petih letih. Za njim stoji David Nutt,nekdanji ministrski svetovalec na področju prepovedanih drog v Veliki Britaniji, ki je postal znan zaradi trditve, da je jahanje konj nevarnejše od jemanja ekstazija. V prvem primeru se namreč resno poškoduje 1 od 350 primerov, v drugem pa 1 na 10.000 primerov.

Danes Nutt dela kot direktor nevropsihofarmakološkega oddelka na College London v Veliki Britaniji, kjer razvija sintetični alkohol Alcarelle. Cilj projekta je ustvariti alkohol, ki zagotavlja občutek sproščenosti in lažje navezovanje stikov, vendar nima nobenih zdravstvenih posledic. Hkrati pa ti ne dovoli, da ga popiješ preveč in postaneš »koma«.

Kozarec vina na dan ti ne bo škodil.
Bomo dobili alkohol, ki bo primeren za večerje s starši?

Alkohol za različne priložnosti

Ideja za Alcarelle se je Nuttu, ki je takrat pisal doktorat, porodila že leta 1983, ko je odkril, kako preprečiti negativne učinke alkohola. Dokazal je, da alkohol v možganih stimulira GABA receptorje, ki onemogočijo normalno delovanje nevronov. Če GABA receptorjem preprečimo delovanje, se bo oseba streznila in učinki alkohola nanjo ne bodo vplivali.

30 let kasneje vemo, da obstaja 15 vrst GABA receptorjev, ki povzročajo različne tipe alkoholiziranosti. Nutt želi razviti alkohol, ki bo vplival na točno določen receptor in bo tako primeren za različne priložnosti: zabave, poslovne večerje, večerje s starši …

Pričakujemo ga lahko že v petih letih

Trenutno je produkt v razvojni fazi, saj varnostnega testa še ni prestal, izboljšati pa je potrebno tudi njegov okus. Ampak ekipa trdi, da bodo alkohol brez mačka ljudem predstavili že v naslednjih petih letih, torej takoj, ko nova pijača opravi varnostne teste in uradno postane prehransko dopolnilo oz. aditiv.

Bo "prekrokana noč" kmalu postala preteklost?
Alkohol bo, mačka ne bo.

Kljub optimističnim načrtom Nutta in njegove ekipe pa moramo ostati prizemljeni. Ideja je že nekaj časa v razvoju, alkohola pa ni poskusil še nihče razen razvijalcev. Seveda pa si želimo, da bi ideja uspela in bi lahko v naslednjih letih uživali brez, da se naslednje jutro zbudimo z mačkom.

 

 DOSTOP.si / UK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button