Življenjski slog

Pozabljivost je znak inteligentnosti

Zakaj so pozabljivi ljudje pogosteje inteligentnejši?

Raztresen in pozabljiv genij je pogosta primerjava, ki nas doleti, ko nas cimer zjutraj zaloti med nevrotično iskalno akcijo pogrešanih ključev. Pa so geniji res bolj pozabljivi?

Nedavno je prepričanje, da so vsi geniji raztreseni in da je pozabljivost zato znak inteligence, potrdila nova raziskava, objavljena v reviji Neuron.

Pozabljivci so pametnejši

No, vsaj delno – raziskava je potrdila opažanja, da so ljudje, ki radi odmislijo vsakdanje reči, pozabijo na pomembne opravke, pametnejši znotraj opazovanih skupin.

Si tudi ti znan po raztresenosti? Morda pa so le tvoji možgani prezaposleni s pomembnejšimi rečmi.

Raziskava je med inteligentnostjo in pozabljivostjo odkrila preprosto povezavo. Možgani imajo omejeno število nalog, ki jih lahko opravljajo istočasno. Pri inteligentnih ljudeh naj bi bili prezaposleni s pomembnimi vprašanji, kar pomeni, da zmanjka prostora za manj pomembne vsakodnevne dogodke.

 

Manj kot se odločaš, boljši odločevalec si

Še več – kdor si zapomni vse nepomembne vsakodnevne podrobnosti, bo težje sprejemal odločitve. Paul Frankland in Blake Richards iz Univerze v Torontu sta ugotovila, da ko damo možganom manj stvari, o katerih morajo odločati, se lahko osredotočijo na pomembne reči, ki bodo resnično vplivale na tvoje življenje. Če možgane primerjamo s pametnim telefonom, so nepomembne odločitve le odvečni »cache«, ki upočasnjuje nalaganje posodobitev. A če sprostimo pomnilniški prostor naročil v restavracijah, izbirah oblek in podobnih trivialnih odločitvah vsakdanjika, lahko procesor te informacije nadomesti z novimi in tako posodablja našo bazo znanja in spominov.

Opravke shranjuj v telefonu ali beležnici, pa bodo tvoji možgani bolj produktivni.

Tako so dobri odločevalci pravzaprav posamezniki, ki dnevno sprejemajo manj odločitev, a zato bolj kvalitetne. Prav zato naj bi Mark Zuckerberg, ustanovitelj Facebooka, namenoma razbremenil možgane nepotrebnih vsakodnevnih odločitev tako, da vsak dan nosi enaka oblačila.

Poskusi še sam razbremeniti svoje možgane in opazuj razliko.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button