ZdravjeŽivljenjski slog

Kako pa kaj tvoji hormoni? Preveri, kaj o njih pravi Anja Kikl

Anja Kikl, prehranska coachinja, PCOS svetovalka in lastnica svoje spletne trgovine s prehranskimi dodatki je tokrat v Pisarni spregovorila, kako divja stvar so lahko hormoni, kaj vse vpliva na naš cikel in kako si s pomočjo rutine lahko uredimo življenje.

Ženske pogosto ne razmišljamo o tem, kaj vse lahko vpliva na naš cikel. Vzamemo ga v zakup, “damo čez” tistih nekaj dni na mesec in potem je vse po starem. S tem pa se zagotovo ne strinja Anja Kikl, prehranska coachinja, ki nas je v Pisarni (v organizaciji Kluba mariborskih študentov) naučila nekaj več o tem, kako naš življenjski stil vpliva na naš cikel, kako delujejo hormoni in kako lahko na splošno izboljšamo svoje počutje.

Kdo je Anja Kikl?

Kot magistra integrativnih zdravstvenih ved se je Anja začela ukvarjati s tem, kako prehrana vpliva na menstrualni cikel. Poleg prehranskega coachinga pa se ukvarja tudi z raziskovanjem sindroma policističnih jajčnikov. Je voditeljica programa Moj PCOS, kjer pomaga ženskam, ki trpijo za tem sindromom, urediti svoje življenje s pomočjo prehrane, gibanja in rednega spanca.

Kaj vse pa lahko vpliva na naš cikel?

Videti je, da na naš vsakdan vpliva ogromno dejavnikov. Hormoni so divja stvar in, kot poudarja Anja, naše telo potrebuje rutino, da jih uravnava. Za to rutino meni, da mora biti tako prehranska kot spalna. Pri hrani ima telo namreč rado, da jemo vsaj tri glavne obroke vsak dan ob približno istem času, podobno pa velja tudi za spanec. Rutina spanca nam omogoča, da se vsak dan zbujamo sveže in spočite.

Po jutru se dan pozna

Najbolj očitna posledica našega neravnovesja je utrujenost čez dan. Kot pravi Anja, to pomeni, da se zjutraj zbudimo utrujene in gremo zvečer spat polne energije, ko enostavno ne moremo izklopiti možganov. Ker pa smo si seveda ženske različne, se lahko nekaterim neravnovesje pozna tudi na koži, nekatere lahko imajo težave z zanositvijo ali pa se vse skupaj res močno pozna tudi na menstruaciji.

Hormoni, svetovanje in uravnavanje

Kot še pojasnjuje Anja, pri svojem procesu svetovanja najprej predstavi, kako delujejo hormoni. Pri tem opozori, da ne moreš ciljati enega hormona, ki ga želiš pozraviti. Potrebno je graditi na vseh aspektih našega življenja. Običajno pri svetovanju s stranko izbere en aspekt, ki ga je najlažje spremeniti, nato pa skupaj gradita dalje.

Poleg PCOS in prehranskega svetovanja je Anja prav tako odprla svojo spletno trgovino s prehranskimi dodatki.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ, Instagram

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button