Zdravje

Dokazano: vlaga in mraz vplivata na občutek bolečine

Nekakšno splošno prepričanje med ljudmi je, da vlaga in mraz prispevata k občutku bolečine, a študija je pokazala, da so simptomi dejansko hujši ob toplih in vlažnih dneh. Ljudi s kroničnimi zdravstvenimi težavami, kot je na primer artritis, ob vlažnih dneh verjetno boli bolj kot sicer.

Raziskovalci z univerze v Manchestru so v študiji, ki so jo izpeljali s pomočjo pametnih telefonov, zajeli 2500 Britancev z artritisom, fibromialgijo, migreno in nevropatsko bolečino. Ti so vsak dan v obdobju od enega do 15 mesecev beležili simptome bolečine. Njihovi telefoni pa so pri tem vsakodnevno zbirali podatke o vremenu.

Samo temperatura zraka ali samo dež nista vplivala na občutenje bolečine, hujša bolečina se je pojavila, če je bil dan hladen in hkrati deževen.

Študija z naslovom Oblačno z možnostjo bolečine je pokazala, da so se ob dneh z vlažnim in vetrovnim vremenom ter nizkim zračnim tlakom možnosti za občutenje močnejše bolečine povečale za več kot 20 odstotkov v primerjavi z “normalnimi” dnevi. Bolečina je bila hujša tudi ob hladnih, vlažnih dneh. Temperatura zraka ali dež posamično pa na občutenje bolečine nista vplivala.

Vsega je kriv Hipokrat

Za prepričanje, da vreme vpliva na bolečino, je kriv starogrški zdravnik Hipokrat. Prav zato so mnogi prepričani, da so njihove bolečine hujše ob slabem vremenu, predvsem bolniki z artritisom – kar tri četrtine jih meni, da nanje vpliva vreme.

Raziskovalci upajo, da bodo njihove ugotovitve vodile v nadaljnje raziskave odkrivanja povezav med vremenom in bolečino. Nove študije bi lahko preučile, zakaj je vlaga povezana z bolečino, to pa bi lahko vodilo v nove načine zdravljenja.

Prav tako bi to omogočilo razvoj “bolečinske napovedi”, na podlagi katere bi ljudje s kronično bolečino lahko načrtovali svoje aktivnosti.

 

 STA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button