Zdravje

Nasveti za boljše počutje

Vsi smo nestrpno čakali prijetnejše vreme, da se končno lahko oblečemo v lahka oblačila in uživamo na soncu v naravi. Toda namesto vedrine in navdušenja se marsikdo slabo počuti ter sooča z alergijo.

Alergije povezujemo s simptomi, kot so zamašen nos, občutek pritiska v prsih, srbenje in razdražena koža ter solzne oči. Ne glede na težave, ki jih prinaša toplejše vreme, je spodaj nekaj nasvetov, kako ublažiti simptome alergije.

Čim dlje od alergenov

Ker je koncentracija pelodnih alergenov v zraku odvisna od vremena, je potrebno redno spremljati stanje in načrtovati zunanje aktivnosti glede na vreme. Količina cvetnega prahu se med segrevanjem znatno poveča, v deževnih dneh pa se zmanjša. Zato je najbolje, da za gibanje v naravi izberemo dan po dežju, ko so koncentracije cvetnega prahu v zraku najnižje. Če se raje pogosteje gibljete v naravi, je najbolje, da se na sprehod odpravite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je količina cvetnega prahu v zraku prav tako nižja. Strokovnjaki ob vrnitvi domov svetujejo tuširanje, pranje las in preoblačenje, ravno tako perila ni priporočljivo sušiti zunaj na zraku.

Vedno pripravljeni

boljše počutje, Alergije, prijetnejše vreme, alergenov, imunost, nasvet, nasveti,

Za preprečitev simptomov alergije, je potrebna redna terapija, ki vam jo predpiše zdravnik. Če imate lažjo obliko alergije, verjetno dolgoročno zdravljenje ni potrebno. Kljub temu je koristno doma imeti zdravila, ki pomagajo v primeru nenadne alergijske reakcije, zlasti v obdobju cvetenja.  Na primer, cvetni prah povzroča neprijetne simptome, kot so srbenje, pordelost, otekanje in solzenje oči. Zato je uporaba očesnih kapljic pred odhodom od doma lahko več kot koristna. Lekarne nudijo tudi številne pripravke, ki vsebujejo morsko vodo in blagodejno vplivajo na nosno sluznico ter olajšajo dihanje. Poleg tega pa obstajajo različna nizkokalorična prehranska dopolnila za lajšanje drugih težav, ki jih povzročajo alergije.

Neizogibni zavezniki zdrave imunosti

Čeprav je zadosten vnos vode pogosto zapostavljen, ima zelo pomembno vlogo, povezano z občutkom utrujenosti in splošnim stanjem telesa. Zato je zelo pomembno, da pijemo dovolj vode in v svojo dnevno rutino vključimo pitje naravnih sokov ali zeliščnih čajev. Prav tako je dokazano, da kalcij pomaga zmanjšati alergijske reakcije zaradi svojega učinka na kapilare. Pomaga tudi uživanje prehranskih dopolnil C vitamina. Poleg krepitve imunskega sistema C vitamin deluje kot naravni antihistaminik, zato je nepogrešljiv zaveznik med sezono alergij.

Upoštevajoč vse navedeno vidimo, da lahko skoraj brez truda izboljšamo kakovost življenja in okrepimo dobro počutje. Za spremembe na bolje ni nikoli prepozno. Bodite samozavestni, zdravi in predvsem odgovorni do sebe.

 

 IH / Grayling Slovenija
 Grayling Slovenija

Sorodni članki

Back to top button