TehnologijaZdravje

Detoks od družbenih omrežij: zakaj in kako se ga lotiti

Detoks od uporabe družbenih omrežij nam omogoča premor od platform družbenih medijev. Pomaga nam lahko celo izboljšati razpoloženje in zdravje v našem vsakdanjiku.

Ne glede na to, ali gre za Twitter ali TikTok, opazimo lahko, da se zaradi neskončnega brskanja po spletu počutimo bolj na trnih, celo bolj nepopolni in nasploh bolj odtujeni. Odjava od spletnega sveta nam zato lahko pomaga zbistriti glavo, zmanjšati tesnobo, ter pripomore k boljši kakovosti spanja.

Tukaj je nekaj napotkov za začetek detoksa od uporabe družbenih omrežji.

Kaj pomeni detoks od uporabe družbenih omrežij?

Če brskanje in surfanje po spletu prevzameta kontrolo nad našim razpoloženjem in življenjem, nam nekajdnevni post od družbenih omrežij omogoča, da se za nekaj časa osvobodimo spletnih platform. Nekateri za odvajanje izberejo le en dan, drugi pa pobegnejo za teden, ali pa celo mesec.

Zakaj pa pravzaprav potrebujemo odmor od selfijev in viral videev?

Strokovnjakinja Leah Rockwell pojasnjuje, da družbene platforme aktivirajo isti del možganov kot druga zasvojenostna vedenja. V naših možganih se ob potrditvi z všečki, ogledi in komentarji pojavijo “majhni dopaminski sunki”.

Detoks lahko predstavlja že en teden brez aplikacij in družbenih omrežij. Morda lahko začnemo s tem!

Nobena skrivnost ni, pa tudi raziskave kažejo na to, da družbeni mediji niso dobri za naše duševno zdravje. Z anksioznostjo in depresijo je v zadnjem času največkrat povezana zavist, ki jo povzročajo prav družbena omrežja.

Strokovnjaki še vedno ne vedo natančno, koliko družbena omrežja vplivajo na nas. Predvsem pa se še vedno ukvarjajo z vprašanjem, ali družbena omrežja na nekatere vplivajo bolj kot na druge. Detoks nam lahko pomaga napolniti baterije in predvsem razmisliti o tem, kako posamezne aplikacije, ki nas spremljajo v postelji, kuhinji, kopalnici in celo na stranišču, vplivajo na naše vsakdanje življenje, predvsem pa na našo psiho in duševno zdravje.

Rockwellova poudarja tudi, če nas družbena omrežja spravljajo v slabo voljo bolj kot nenaden popoln odklop, priporoča postopno zmanjševanje uporabe. Prav tako detoks priporoča vsem, ki v svojem počutju opažajo čustvena nihanja, ki bi lahko bila povezana z njihovimi časovnicami na družbenih omrežjih.

mobilni telefon, detoks
Kaj ti koristijo pametne naprave, če jih ne znaš pametno uporabljati?

Kakšne so prednosti odklopa od družbenih omrežij?

Tukaj je nekaj potencialnih prednosti, ki lahko vplivajo na naše mentalno in fizično zdravje:

  1. zmanjšanje anksioznosti,
  2. jasnejši fokus,
  3. naval kreativnosti,
  4. pristnejši socialni odnosi,
  5. kvalitetnejši spanec,
  6. boljša drža.

Kako se lotiti detoksa uporabe družbenih omrežij?

Sicer ne moremo trditi, da obstaja samo en pravi način, vendar pa vseeno prilagamo nekaj napotkov za uspešnejši detoks:

  1. Izklopimo obveščanje in obvestila družbenih omrežij.
  2. Če se nam je težko ločiti od vseh družbenih omrežij, izberimo enega, ki ga bomo uporabljali, ostale pa izbrišimo.
  3. Samorefleksija: opazujmo, kako se počutimo na dnevni bazi, brez uporabe aplikacij in družbenih omrežij.

Ne bodimo sužnji aplikacij in družbenih omrežij. Raje si poglejmo v oči in si podarimo iskrene nasmehe in poglede. Raje izmenjajmo lepe besede, kakor pa lajke in komentarje na družbenih omrežjih.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button