Življenjski slog

Papež Frančišek naj ne bi rekel, da homoseksualci imajo pravico biti v družini

Vatikan pojasnjuje papeževe izjave glede istospolnih porok

Izjave papeža Frančiška o istospolnih partnerskih zvezah, objavljene v dokumentarnem filmu Francesco, so vzete iz konteksta. Cerkev ne bo spremenila svoje doktrine glede tega vprašanja, je Vatikan zapisal v pismu, poslanem apostolskim nuncijem po svetu, na spletni strani poroča agencija Reuters.

 

Papež Frančišek je v dokumentarnem filmu Francesco, podprl pravico homoseksualcev, da sklenejo partnersko zvezo, ter dejal, da imajo homoseksualci “pravico biti v družini”. Dokumentarni film so 21. oktobra premierno prikazali na filmskem festivalu v Rimu.

Sveti sedež papeževih izjav, objavljenih v dokumentarnem filmu, ni javno komentiral. Vendar pa je vatikansko državno tajništvo prejšnji teden poslalo pismo apostolskim nuncijem, ti pa so ga posredovali škofom, poroča Reuters.

Vir v Vatikanu je potrdil obstoj pisma, apostolski nuncij v Mehiki pa ga je objavil na svojem Facebooku profilu. Pismo navaja, da sta dve izjavi papeža. Ti sta odgovor na dve različni vprašanji, montirani v eno in vzeti iz konteksta.

Režiser dokumentarca Evgenij Afinejevski je novinarjem povedal, da je s papežem naredil intervju, a so novinarji posnetke pozneje našli v intervjuju za mehiško Televiso leta 2019. Po premieri dokumentarca je Afinejevski zavrnil razpravo o montaži, poroča Reuters.

Dvourni dokumentarec sicer opisuje sedem let Frančiškovega pontifikata in njegova apostolska potovanja. Med najbolj ganljivimi prizori v filmu je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP papežev telefonski klic homoseksualnemu paru s tremi majhnimi otroki. Moška sta Frančišku v pismu razkrila, da ju je sram pripeljati otroke v cerkev. Papež pa ju je pozval, naj z družino še naprej hodita v cerkev ne glede na to, kaj pravijo drugi.

 

STA
Jeffrey Bruno from New York City, United States, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
ikona snemalec PFX

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button