Življenjski slog

Spolno nadlegovanje na spletu je vse bolj pogosto – kaj lahko narediš?

Do spolnega nadlegovanja lahko pride praktično kjerkoli in v različnih oblikah. S preprostim dostopom do svetovnega spleta pa se je spolno nadlegovanje preselilo tudi na ekrane. Kaj narediti, če virtualno spolno nasilje doleti tudi tebe?

Približno tretjina žensk naj bi bila deležna katere izmed vrst nasilja, ki jih uvrščamo pod spolno nadlegovanje na spletu. Da se lahko pred tovrstnim nadlegovanjem zaščitimo, pa moramo razumeti, kaj vse pod tako nasilje sploh uvrščamo.

Kaj na spletu smatramo kot spolno nadlegovanje?

Družbena omrežja prinašajo anonimnost, za katero se nasilneži lahko skrivajo in počnejo stvari, ki jih sicer ne bi upali. Pod spolno nasilje uvrščamo vse od nezaželenih nazornih fotografij, nespodobnih sporočil, pošiljanja kakršnekoli eksplicitne vsebine brez dovoljenja

Ena izmed oblik virtualnega nadlegovanja je tudi kibernetsko zalezovanje, ko posamezniki kljub očitni nezainteresiranosti druge strani ne odnehajo z nadlegovanjem.

nadlegovanje, spolno nadlegovanje, nadlegovanje na spletu, splet, svetovni splet, spolno nasilje, nasilje, družbena omrežja
Pod spletno spolno nadlegovanje uvrščamo tudi doxxing – razkrivanje osebnih podatkov brez soglasja.

Spolno nadlegovanje na spletu je precej podobno “analognemu” nadlegovanju – oboje vključuje kršenje osebnih meja in počenjanje stvari spolne narave, ki so drugi osebi škodljive in s katerimi se ta oseba ne strinja.

Spolno nadlegovanje na spletu je lahko kratkotrajno ali dolgotrajno, pogosto pa povzroča tudi travme, ostale duševne stiske in fizične težave.

 nadlegovanje, spolno nadlegovanje, nadlegovanje na spletu, splet, svetovni splet, spolno nasilje, nasilje, družbena omrežja
Pred pošiljanjem eksplicitnih vsebin se je vedno potrebno prepričati, da jih prejemnik želi videti.

Kaj narediti, če si žrtev virtualnega spolnega nadlegovanja?

Številna družbena omrežja omogočajo blokiranje, utišanje in/ali prijavo računov, ki delijo grafične vsebine brez privolitve prejemnika. Kot žrtev katere druge oblike nasilja lahko tudi v tem primeru poiščeš strokovno pomoč.

Ker gre v primeru spolnega nadlegovanja na spletu mnogokrat za neznane storilce, ki se skrivajo za ekrani, žrtve velikokrat ne dobijo zadoščenja, da bi vedele, da je krivec kaznovan. Kot pri vsaki obliki trpinčenja pa gre tudi tukaj predvsem za “igro” moči – četudi se zdi, da ima nekdo nad teboj moč ali nadzor, je čas, da se mu postaviš po robu in spregovoriš o svoji stiski ter ukrepaš.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button