KulskoPrehrana

Slastna zgodovina vroče čokolade

Sezona vroče čokolade se je začela! Gre za topel zimski napitek, ki je priljubljen med vsemi generacijami, njegova zgodovina pa sega dlje kot bi si morda mislili.

V hladnih zimskih dneh nas nič ne pogreje bolj kot skodelica vroče čokolade. Danes ta slaven napitek okrašujemo z vsemi možnimi dodatki in prelivi, uživali pa so ga mnogo prej, kot bi si morda mislili!

Okusni začetki priljubljene zimske tradicije

Čokolado v tekoči obliki so prvi uživali Olmeki v severovzhodni Srednji Ameriki okoli leta 1500 pred našim štetjem. Kasneje pa tudi Azteki in njihovi cesarji.

Vendar pa Azteki svojega kakava niso stregli vročega. In ker sladkor takrat še ni prispel iz Evrope, je bila pijača pogosto aromatizirana s papriko in začimbami.

Potem ko so v 16. stoletju v Ameriko prispeli Španci, je tekoča vroča čokolada prišla čez lužo, kjer so ji bogati Evropejci dodajali sladkor in jo pili toplo. Po nekaterih virih, naj bi postala celo ‘pijača aristokracije’, saj je bil sladkor, tretiran kot luksuz. Celo zdravnik so čudovite okuse vroče čokolade izrabljali v svoje namene in sicer za prikrivanje neprijetnega okusa zdravil.

vroča čokolada, zima, dodatki, zgodovina
Vroča čokolada je priljubljen zimski napitek med vsemi generacijami.

Vroča čokolada priljubljena med množicami

Vroča čokolada je zelo hitro postala priljubljena med množicami. Po Evropi so se v 17. stoletju začele pojavljati čokoladne hiše – križanci med kavarnami in igralnicami. V teh živahnih krajih so vročo čokolado točili iz pozlačenih lončkov v elegantne skodelice. Do konca 18. stoletja so tovrstne hiše večinoma zamrle, deloma tudi zato, ker je bila cena čokolade višja od cene kave ali čaja.

Tudi danes je prijeten, topel in sladek napitek priljubljen predvsem v zimskih mesecih. Hvala bogu ne predstavlja več prestiža in luksuza, pač pa ob misli nanj po navadi pomislimo na nežnost, toploto in domačnost. Gostinci ga radi popestrijo z dodatki kot so različni prelivi, smetana, marshmallow bomboni in drugimi dodatki.

vroča čokolada, zima, dodatki, zgodovina
Kako pa si jo najraje privoščiš ti?

Kam na vročo čokolado v Mariboru?

Imaš v hladnih večerih nekoliko preveč časa in bi si ga rad popestril na zelo okusen način? Potem ti predlagamo, da se odpraviš na sprehod po našem mestu in si privoščiš degustacije vroče čokolade po različnih lokalih Maribora.
Vročo čokolado sicer ponuja skoraj vsak gostinski lokal, v nadaljevanju pa ti ponujamo nekaj predlogov, kam zaviti najprej.

  • Pri Florjanu,
  • Teta Frida,
  • Čokoladnica Maribor,
  • Nana Bistro,
  • Luft.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button