BivanjeOkolje

Sobne rastline: kako do popolnih, srečnih, zdravih in zelenih?

Sobne rastline polepšajo sleherni dom, prostor, tudi študentsko sobo. Skrb zanje pa je morda celo bolj enostavna kot si misliš. Kako torej do lepih, zdravih in zelenih sobnih rastlin?

Nekateri so prepričani, da bi pri rastlinah popolnoma pogrnili. Resnica pa je lahko precej drugačna. Vsakdo lahko postane ‘uspešen starš’ rastlin. Ko tvoje sobne rastline lepo uspevajo, tudi skrb zanje lahko postane zelo zabavna.

Sobne rastline seveda polepšajo in popestrijo naš dom, lahko pomagajo izboljšati kakovost zraka, notranji zeliščni vrt pa popestri okuse našega vsakdana. In če vsi vemo, da rastline za preživetje potrebujejo svetlobo in vodo, ti lahko nekaj preprostih trikov pomaga do še lepšega zelenja, ki bo lepšalo tvoj dom.

Najboljše sobne rastline za vsak prostor in situacijo

Najboljše sobne rastline so tiste, ki ustrezajo tvojim estetskim željam in jih ni pretežko vzdrževati. To lahko za vsakogar izgleda drugače – vse je del pustolovščine vrtnarjenja v zaprtih prostorih. Sobne rastline so na voljo v vseh velikostih in oblikah, celo barvah. Seveda pa vsaka rastlina ni primerna za bivanje na katerem koli mestu, niti za vsako osebno situacijo.

sobne rastline, skrb, dekoracija
Ne boj se postati starš kakšni rastlini.

Kako skrbeti za sobne rastline

Nega rastlin je tisti del vrtnarjenja v zaprtih prostorih, ki lahko nove lastnike rastlin precej ustavi. Podobno kot ljudje imajo tudi sobne rastline individualne lastnosti. Količina vode in svetlobe, ki jo potrebuje rastlina, je seveda odvisna od njene vrste. Na primer kaktusi potrebujejo manj vode kot praproti.

Da pa bo vse lažje, lahko slediš osnovnemu vrtnarskemu kontrolnemu seznamu.

  1. Rastlino postavi na mesto, kjer je vsaj šest ur dnevno izpostavljena sončni svetlobi.
  2. Rastlino globoko namoči z vodo, ne da bi jo ponovno zalival, dokler se zemlja ne začne sušiti.
  3. Pri roki imej stekleničko z razpršilom, da rastlino zarosiš, zlasti pozimi ko je v zaprtih prostorih zrak bolj suh.
  4. Občasno preveri svojo rastlino, ali so korenine zavezane, ali potrebuje večji lonec, odstrani mrtve liste …

Visoke sobne rastline

Visoke rastline so lahko čudovit dodatek k našemu sobnemu dekorju. Prostor lahko oživijo z dodajanjem definicije in teksture vsakemu slogu sobne dekoracije. Tudi če smo nekoliko omejeni s prostorom je lahko že ena visoka sobna rastlina osupljiva vizualna točka za sobo. Visoke sobne rastline nam pogled zmeraj usmerjajo navzgor, zaradi česar je soba videti večja.

Majhne sobne rastline

Obstaja ogromno rastlin, ki uspevajo v manjših prostorih. Popolne za skoraj vsak prostor so aloje in druge močne sukulente. Vendar ne pozabi … Manjši kot je lonec, hitreje se bo zemlja izsušila. Pomembno je, da majhne sobne rastline opazuješ in jim precizno doziraš vodo.

sobne rastline, dekoracija, skrb
Manjše rastline lahko popolno polepšajo tvojo študentsko sobo!

Viseče sobne rastline

Zakaj so viseče rastline tako posebne? Za začetek zapolnijo prazen prostor v sobi s čudovito silhueto. Ustvarjajo lahko tudi iluzijo džungle, sploh kadar so razporejene na različne višine. Podobo kot visoke tudi viseče rastline usmerjajo pogled navzgor in tako odprejo prostor.

Kako ozdraviti običajne težave s sobnimi rastlinami

Celo najboljši sobni vrtnarji se od časa do časa soočijo s kakšno težavo. Pogosto začnejo rumeneti listi, prva misel ob tem pa je, da rastlina umira. Začnemo jo bolj zalivati, kar nikakor ne bo pripomoglo k izboljšanju situacije. Rastlina velikokrat le potrebuje čas, da se prilagodi novemu okolju. Če torej listi začnejo rumeneti, se najverjetneje le prilagajajo novi okolici. Tako je pametno počakati kak teden ali dva, preden začnemo z drastičnimi spremembami.

Če imaš svojo rastlino preveč rad in ji namenjaš preveč vode, lahko hitro pride tudi do gnitja korenin. Gnitje korenine tvoje najljubše rastline lahko zaustaviš v nekaj korakih:

  1. Rastlino vzemi iz lonca.
  2. S koreninske grude izperi vso zemljo.
  3. Lonec razkuži, ne pozabi pa tudi na vse pripomočke, ki jih boš uporabil.
  4. Rastlino postavi v razkužen lonec z novo zemljo za lončke.
  5. Rastlino zalij, da se usede v lonec.
  6. Rastline NE gnoji, dokler ni videti, da si je opomogla.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button