Življenjski slog

Kako lahko s partnerjem dosežeta skupne spalne navade?

Uskladiti spalne navade z drugo osebo je težavno predvsem, če si vajen spati sam. Sedaj imaš v postelji že tako specifične navade, da poleg partnerja sploh ne moreš spati. Kaj lahko storita, da se v postelji navadita drug na drugega?

Drugačen ritem spanja je težava predvsem, ker imata s partnerjem najverjetneje drugačen študijski oz. delovni urnik. Tako se mora pogosto eden izmed vaju vstati zelo zgodaj, drugi bolj pozno in mora zato tudi en prej v posteljo. A ni tako enostavno, da bi se mu pač v postelji pridružil pozneje, ko on že spi, saj potem izgubita delček intimnosti. Preden zaspita bosta verjetno seksala in se pocrkljala, kar zna biti pomembna navada v ljubezenskem razmerju. Kako lahko torej dosežeta skupne spalne navade?

Povej mu/ji, če te kaj moti

Prvi korak je, da se o spancu pogovorita. Samo zato, ker nimata enakih spalnih navad, namreč ne pomeni, da nista kompatibilna ali karkoli podobnega. To se ne tiče samo ur spanja, ampak tudi drugih stvari: če en rad zaspi poleg televizije, drug v čisti tišini, o vseh teh zadevah se morata pogovoriti, da jih lahko razrešita. Zapomnita si, da je najpomembnejši kompromis. Najti morata skupno pot, da bosta oba naspana, saj je kvaliteten spanec ključen za zdravje.

partner, ljubezensko razmerje, razmerje, spalni ritem, ritem spanja, spanje, kvalitetno spanje, spati s partnerjem, spati z drugo osebo, spati v različnih prostorih, seks, crkljanje, intimnost, kako doseči intimnost, zaspati skupaj, zbuditi se skupaj, kompromis, komunikacija, kompromis v razmerju, komunikacija v razmerju, spati, skupaj, vsak v svoji sobi
Si sam lahko dlje v postelji, tvoj dragi/draga pa se mora zbuditi zgodaj?

Ali pojdita skupaj spat ali pa se skupaj zbudita

Če oboje ne gre skozi, potem izberita, ali bosta raje šla skupaj v posteljo ali pa se skupaj prebudila. Ta možnost je najboljša predvsem, če en potrebuje več spanca kot drugi, ali pa če ima nekdo tako specifične spalne navade, da mora zaspati ali se zbuditi sam.

Vseeno pojdi z njim/njo v posteljo

Tudi, če še ne nameravaš iti spat, pa lahko greš v posteljo ob istem času kot tvoj/a drag/draga. Čas pred spancem je običajno kvaliteten, lahko se pogovarjata, crkljata ali se med rjuhami pozabavata. Nato ga lahko pustiš, da zaspi, sam pa še, če nisi utrujen, opraviš stvar ali dve.

partner, ljubezensko razmerje, razmerje, spalni ritem, ritem spanja, spanje, kvalitetno spanje, spati s partnerjem, spati z drugo osebo, spati v različnih prostorih, seks, crkljanje, intimnost, kako doseči intimnost, zaspati skupaj, zbuditi se skupaj, kompromis, komunikacija, kompromis v razmerju, komunikacija v razmerju, spati, skupaj, vsak v svoji sobi
Objemčki, poljubčki, vse to spada k pripravljanju na spanje.

Spalnico prilagodita obema

Ko se skupaj vselita, poskrbita, da spalni prostor ustreza obema. Nato je pomembno prilagoditi še budilke. Če lahko spiš dlje, ni nič bolj nadležnega kot budilka, ki ti neprestano hrešči v uho. Idealno je, če si lahko tvoj partner nastavi budilko, ki ne bo tako moteča, a če ima trden spanec, si boš morda moral ti nabaviti ušesne čepke. Spet je vse stvar kompromisa, na katerega morata biti pripravljena oba. Če si v razmerju z nekom, ki ima težave s spancem, pa boš moral sprejeti tudi to in se ti bolj prilagajati njemu.

Spita lahko vsak v svoji sobi

Če veš, da te čaka naporen dan, imaš pa težave zaspati poleg partnerja, lahko spiš v drugem prostoru. To je normalno predvsem, če še nista dolgo časa skupaj in si navajen spati sam. Še vedno se lahko v postelji pocrkljata, nato pa zaspita vsak v svojem prostoru.

 

DOSTOP.si / MK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button