Življenjski slog

Kako se naj obnašaš do prijatelja, ki je natakar in ti streže?

Zastonj pijača in družba ob pijači. Ali to pričakuješ, če tvoj prijatelj dela v strežbi? Pazi, da s svojimi pričakovanji ne boš ogrozil svojega prijateljstva ali prijateljeve službe. Raje sledi nekaj enostavnim navodilom, kako se naj obnašaš do prijatelja, ki je natakar.

Delo v strežbi je zelo popularno za študente, ki iščejo dodaten zaslužek. Zato imaš verjetno vsaj enega prijatelja, ki ti je že stregel kot natakar. Morda imaš tudi prijatelja, h kateremu pogosto hodiš na pijačo. Kakšna pa imaš pričakovanja od svojega prijatelja? Kaj, če je njegov šef zelo strog glede deljenja zastonj pijače, ali pa dela v zelo zaposlenem lokalu in nima časa za tebe?

Ne predvidevaj, da ti bo lahko dal zastonj pijačo

To, če lahko tvoj prijatelj podeli kaj zastonj pijače, je v največji meri odvisno od tega, kje dela in kakšna so tam pravila. Morda je dovoljeno podeliti majhno mero zastonj pijače, pa še to običajno velja za to, da se pridobijo redne stranke. Zato nikoli ne pričakuj, da boš lahko pil zastonj.

Brez pričakovanj boš še bolj zadovoljen, če ti bo prijatelj morda “šenkal” kakšno pivo ali kavo. Tudi, če si v lokalu redno, pa vseeno ne pričakuj, da ti to daje dodatne privilegije. Ponekod so zelo strogi glede točene pijače, zato ti je morda ne more dati, tudi, če sam to hoče.

Obnašaj se normalno

Samo zato, ker tvoj prijatelj dela tam, ne pomeni, da se lahko obnašaš drugače kot drugi gosti lokala. Morda ti daje prijatelj manjše dodatne privilegije, ki jih lahko izkoriščaš, ampak vseeno se moraš obnašati lepo. To pomeni tudi, da pazi na količino popitega alkohola. Morda te mika, da bi popil kaj več, ker imaš zraven prijatelja, ampak to se niti ne spodobi, saj sta na njegovem delovnem mestu.

Napitnina sicer v Sloveniji ni tako priljubljena kot v nekaterih drugih državah, ampak vedno je lepo, če je nekaj pustiš. Če je tvoj prijatelj natakar se sam odloči, če boš napitnino povečal, ker ti je na primer dal kakšno pijačo zastonj. Lahko se zgodi, da prijatelj noče sprejeti tvoje napitnine, zato se mu oddolži na drug način.

prijatelj, v strežbi, pijače, prijatelja, natakar
Če se želiš s prijateljem, ki dela v lokalu družiti, je najbolje, da se najprej dogovorita za čas, ko lokal ni preveč napolnjen. Tako bo imel čas za tebe, ti pa mu boš popestril ure dela.

Če je lokal poln bo tvoj prijatelj moral delati

Če si prišel k prijatelju, ki dela kot natakar, ne pričakuj, da ti bo takoj lahko posvetil pozornost. Če je veliko ljudi, ki čakajo na pijačo, bo tvoj prijatelj verjetno želel k tebi priti nazadnje. Za razliko od ostalih, ki čakajo na pijačo, zagotovo ne boš postal nestrpen in se pritoževal, da je bila strežba prepočasna.

Super je, ko ima v službi čas, da se lahko družita. Ampak ko je lokal poln bo tvoj prijatelj moral delati, zato ne smeš biti jezen, če ti nekaj časa ne posveti pozornosti. Zapomniti si moraš, da je to njegova služba in da jo lahko izgubi, če je ne bo opravljal dovolj dobro.

 

 DOSTOP.si / MK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button