OkoljeZnanost

Kako pogosti so istospolni starši v živalskem svetu?

Klasična dojemanja družine so preteklost – otroke vzgajajo tudi starši samohranilci, posvojitelji, večgeneracijske družine in istospolni pari. Kako pa "nenavadne" družinske ureditve izgledajo v živalskem svetu?

Tako kot pri ljudeh je odgovor precej zapleten – živali namreč svoje mladiče vzgajajo na mnogo različnih načinov. Pa se med temi načini najdejo tudi istospolni starši? Vemo, da se istospolnost oz. istospolno vedenje pojavlja pri tisočih vrstah, toda katere izmed teh vrst se skupaj odločijo tudi za naslednji korak – starševstvo?

Pingvini

Prva dokumentirana istospolna starša pingvinov, Elmer in Lima, živita v živalskem vrtu v New Yorku. Poleg umetno spodbujenega starševstva pa se naravno istospolno starševstvo pri pingvinih pojavlja dokaj pogosto. Pari samcev različnih vrst pingvinov namreč valijo jajca in izvaljene pingvinčke nato tudi vzgajajo.

Dva aktivna živalska vzgojitelja? Zgolj redkost

Istospolni starši, ki prihajajo iz drugih živalskih vrst, pa so nekoliko manj znani. Do tega pa ne prihaja zato, ker živali ne bi poznale istospolnega vedenja, temveč prej zato, ker je za vzgojo mladičev običajno odgovoren samo en starš. Do primerov, ko za mladiče vseeno skrbita oba starša, pa običajno prihaja med pticami.

Med sesalci za mladiče običajno skrbi samo samica, saj ta mladiča rodi in ga nato z mlekom tudi hrani.

Kdo je še “odličen” starš?

Avstralske raziskave so pokazale, da so istospolni starši odlični vzgojitelji majhnih labodov. Prav tako je istospolno starševstvo zaznano pri plamencih. V ujetništvu pa to v jatah teh ptic pogosto sproža nemir – plamenci brez para želijo vzgajati tuja gnezda.

istospolnost, živali, razmnoževanje, žival, živalski svet, pingvini, ptice, istospolno starševstvo, labodi, albatrosi
Plamenci mladiče včasih vzgajajo v istospolnih navezah, kar vodi do nemirov v jatah.

V ujetništvu so preizkusili tudi istospolno vzgoja jastrebov, ko so tem nastavili jajca. Še ena vrsta ptic, pri katerih se najdejo istospolni starši, pa so velike morske ptice, albatrosi. Do takšne vzgoje pri njih prihaja zaradi neenakomernega števila samcev in samic.

Vse pa seveda ni črno-belo

Pri sklepanju o spolni usmerjenosti živali pa moramo biti nekoliko previdni. Za razliko od ljudi, živali v istospolnost običajno prisilijo razmere iz okolja, na katere živali same ne morejo vplivati. Tako ne gre za nobene ljubezenske zgodbe, temveč za način preživetja.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button