OkoljeZnanost

Zakaj lov na divje živali nekaterim predstavlja šport?

Predlogi novih britanskih zakonov ne prepovedujejo zgolj lova na pet najbolj zaželenih trofej (levov, leopardov, slonov, nosorogov in bivolov), temveč zajemajo prepoved lova več kot 7000 ogroženih vrst. Zakaj pa ljudi sploh veseli povsem nesmiselno preganjanje in ubijanje veličastnih bitij?

Zagovorniki lova so odločno proti spremembam zakonodaje, ki bi bile v prid nedolžnim živalim. Lovci na t. i. trofeje so za preganjanje eksotičnih afriških živali namreč pripravljeni odšteti več deset tisoč dolarjev in potovati na drug konec sveta.

Morda se še spomniš leva Cecila, ki so ga leta 2015 več ur lovili z lokom in puščicami. Veličasten kralj živali je bil kot rezultat slečen iz kože in obglavljen. Zakaj? Da je lahko postal trofeja “predanega” lovca, zobozdravnika iz Minnesote.

Morda gre za sprevrženo dojemanje dosežka?

Lovci trdijo, da je lov na divje živali oz. nasploh na “velik plen” del človeške DNK kot ostanek evolucijskega razvoja. Znanost pa se na tem področju razhaja. Velik plen prinaša presežek hrane, v resnici ne zagotavlja pretirane koristi, je pa viden prikaz spretnosti in poveličuje “najmočnejše” med nami.

lov, divje živali, živali, trofeja, trofeje, lovska trofeja, lovske trofeje
Lovec, ki se ponaša z velikim plenom naj bi bil kot pav z najbogatejšim perjem.

Pa je lov na trofeje res sodobni ekvivalent nekdanjemu lovu?

Da bi dobili nekaj vpogleda v psihološko motivacijo lova na divje živali, so raziskovalci analizirali 455 zgodb iz spletnih lovskih forumov in na podlagi teh poskusili najti razloge, zakaj ubijanje živali prinaša zadovoljstvo. Med lovci je bilo najpogosteje govora o doseganju “dosežkov”, spoštovanju živali, ljubezni do živali in pripadnosti skupnosti lovcev.

Druga raziskava je analizirala neverbalno komunikacijo lovcev, zlasti njihove obrazne izraze na fotografijah s trofejami. Zagotovo si kdaj že zasledil široke nasmehe, ki krasijo poziranje ob ubitih veličastnih živalih sredi afriške savane. Raziskovalci so ugotovili, da so bili nasmeški bolj iskreni ob mesojedih in velikih živalih. Lov na divje živali pa naj bi lovcem prinašal predvsem notranje občutke doseganja nečesa.

lov, divje živali, živali, trofeja, trofeje, lovska trofeja, lovske trofeje
Poziranje ob mrtvih živalih je prikaz moči, prevlade in nadzora, žival pa zgolj rekvizit človeške superiornosti.

Lahko rečemo, da je nepotreben lov odraz psihopatije?

Psihološka dognanja lov na divje živali običajno povezujejo z narcizmom, brezobzirnostjo in psihopatijo. Tovrstni lovci naj bi hrepeneli po pozornosti, manipulirali družbene situacije in bili brezčutni. Tako jim je ulovljena žival le rekvizit lastne superiornosti brez krivde ali slabe vesti.

Sicer pa je kakršnakoli krutost do živali pokazatelj nasilnega antisocialnega vedenja.

DOSTOP.si / SV
Pexels

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button