NoviceŠport

23. september je dan slovenskega športa – danes drsaj ali plavaj zastonj!

Slovenija bo danes s številnimi dogodki po državi tretjič po vrsti kot praznik slovesno obeležila dan športa. Osrednja prireditev bo na Kongresnem trgu v Ljubljani ob deveti uri, Šport Maribor pa pripravlja ugodnosti tudi v našem mestu. S praznikom se bo začel tudi evropski teden športa, ki se na pobudo evropske komisije obeležuje do 30. septembra.

Športne aktivnosti po vsej Sloveniji, tudi v Mariboru

Dan slovenskega športa sovpada s prvima osvojenima zlatima olimpijskima medaljama športnikov samostojne Slovenije. Na ta dan, 23. septembra leta 2000, so prvi zlati medalji za samostojno Slovenijo na igrah v Sydneyju osvojili veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

Praznujemo ga že tretje leto, tudi letos bo osrednja slovesnost na Kongresnem trgu v Ljubljan, kjer bodo potekali različni športni izzivi. Otroci v vrtcih in šolah bodo praznik obeležili s športnim dnevom, na delovnih mestih bo čas za aktivni odmor, na prostem pa priložnost za gibanje v naravi.

Konec tedna, v soboto in nedeljo, pa OKS na Kongresnem trgu za mlade športne navdušence pripravlja olimpijski festival z lisjakom Foksijem. Potekali bodo dogodki tudi po drugih krajih Slovenije, podrobnosti so na voljo na posebni spletni strani.

Šport Maribor obiskovalcem danes omogoča brezplačno plavanje in drsanje. V kopališču Pristan bo med 17. in 20. uro mogoče čofotati s Plavalnim društvom Maribor, v Ledni dvorani pa se z brezplačnim drsanjem med 20:30 in 22:00 prične nova sezona disko drsanja.

Ministrstvo za zdravje ob evropskem tednu športa izpostavlja pomen hoje

Evropski teden športa, ki ga obeležujemo med 23. in 30. septembrom, se začenja z današnjim praznikom. Kot so ob tem zapisali na ministrstvu za zdravje, letos izpostavljajo pomen hoje kot vsestransko koristne prometne prakse in gibalne dejavnosti, ki pripomore k ohranjanju primerne telesne mase in krepi zdravje.

Hoja je primerna za večino ljudi, zanjo načeloma ne potrebujemo posebne športne opreme, izvajamo jo lahko ob vseh letnih časih. Obenem je lahko tudi prijetna družabna dejavnost, ki nas bo sprostila in nam polepšala vsakodnevne poti.

Evropski teden športa je po mnenju ministrstva priložnost spremembe v življenjskem slogu na boljše. Kdor pri tem potrebuje pomoč, je v zdravstvenem domu na voljo preventivni program Skupaj za zdravje, namenjen krepitvi telesnega in duševnega zdravja. V času evropskega tedna športa bodo OKS in športne zveze z organizacijo različnih športnih dejavnosti, namenjenih tako za najmlajše kot tudi starejše, poskušali ozavestiti prebivalce o pomenu zdravega načina življenja.

O pomenu športa za vse opozarjajo tudi dosežki gluhih športnikov

Dan slovenskega športa sovpada tudi s 63. mednarodnim tednom gluhih. Gluhi športniki so bili v tem letu izjemno uspešno, saj so osvojili dve zlati in dve bronasti kolajni na poletnih olimpijskih igrah gluhih ter eno zlato medaljo na svetovnem prvenstvu gluhih v košarki 3×3.

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS) je reprezentativna invalidska organizacija za gluhe, naglušne, gluhoslepe in osebe s polževim vsadkom, ki ima za sabo že 91 let delovanja. Obenem pa praznujejp tudi 30. obletnico obstoja, obogateno s številnimi športnimi dosežki gluhih športnikov na največjih tekmovanjih.

Poleg teh mejnikov bodo v slovenski zvezi na dan slovenskega športa posvetili posebno pozornost tudi peti obletnici sprejetja dveh zakonov, zakona o športu in zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa.

Ta dva sprejeta zakona sta po več kot dvajsetih letih truda ZDGNS prvič izenačila statusne pravice športnikov invalidov z športniki neinvalidi. S tem se je vsaj delno odpravila krivica in nepriznavanje dosežkov dveh gluhih športnikov, menijo pri ZDGNS. In sicer Sabine Hmelina in Sama Petrača, ki sta marca 1992 kot prva slovenska športnika na evropskem prvenstvu gluhih v alpskem smučanju v Franciji osvojila prvi medalji za samostojno Slovenijo.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button