Šport

Rolerji, kotalke, kolesa, skiroji – Mariboru se je po dveh letih znova Zzrolalo

Že sedemnajstič so se po mariborskih cestah pognali ljubitelji manjših kolesc vseh starosti. Potekal je namreč tradicionalni dogodek v organizaciji Univerzitetne športne zveze Maribor (Zdrave Zabave): Zzrolano mesto. Letos smo se zapeljali po nekoliko spremenjeni trasi, ki pa je kljub temu privabila okoli 400 navdušenih (rekreativnih) športnikov.

Potujoča zabava na koleščkih

Med 16. in 18. uro so imeli na mariborskih cestah glavno besedo rolarji, kotalkarji, kolesarji, pa tudi tisti na skirojih, skejtih in v vozičkih. ZZrolano mesto je tudi tokrat upravičilo svoj sloves in na južno ploščad Ljudskega vrta, kjer je bil letos start, privabilo okoli 400 udeležencev vseh starosti. Prvi navdušeni športniki so se pričeli zbirati že kmalu po 15. uri pa vse tja do zadnjih minut pred startom, ko se je začelo ogrevanje. Preden smo se pognali po trasi je bilo treba posneti še nekaj fotografij in razglednico, potem pa gasa.

Pot nas je najprej vodila v notranjost Ljudskega vrta: čast smo se imeli peljati tik ob robu svete zelenice. Seveda ni šlo brez klasičnega vzklika Maribor! Šampion! Nato je kolona spremljevalnih vozil s policijo na čelu zavila na Mladinsko ulico, ki je bila z obnovljenim cestiščem pravi balzam za majhna rolerska koleščka. Pred prvimi rolarji je vozil manjši tovornjak oborožen z velikimi zvočniki, napovedovalcem Vidom Hrovatom, ki je ves čas vzpodbujal pogumne koleščkarje in plesnimi ritmi DJ-a Tonija Božanskega. 

zzrolano mesto, zdrava zabava, šport | Po mariborskih cestah so se popeljali koleščki vseh vrst: rolerji, skiroji, kolesa …
zzrolano mesto, zdrava zabava, šport | Pred rolerji je vozil partybus z DJ-em Tonijem Božanskim.
zzrolano mesto, zdrava zabava, šport | Za vse, ki jih je med potjo premagala utrujenost, pa je na koncu kolone vozil vlak.

  Karavana se je pod radovednimi očesi Mariborčanov, ki jih je glasna glasba privabila na okenske police svojih stanovanj, premaknila čez Maistrovo in Cankarjevo na Partizansko, mimo City centra čez Glavni most. Sledil je prvi spust na trasi, ki je poskrbel tudi za kak padec. Potem pa naprej mimo trgovskega centra Europark ob čudovitem razgledu na Dravo proti naši postojanki. Po kratkem vzponu po Zrkovski cesti, kjer so morali predvsem rolarji pošteno zagristi v kolena, smo veselo pomahali varovancem Doma Danice Vogrinec in krenili naprej proti Pobrežju.

  Krajša postojanka, da se odžejamo

  Še en ovinek, vožnja skozi krožni promet in že smo bili pri postojanki. Lisjak Foksi, uradna maskota Olimpijskega festivala Evropske mladine, je poskrbel, da smo se odžejali. Na hitro smo pretegnili še noge in se podali nazaj proti Ljudskemu vrtu.

  zzrolano mesto, zdrava zabava, šport | Na postojanki na Pobrežju smo udeleženci dobili vodo.
  zzrolano mesto, zdrava zabava, šport | Pa smo že na cilju pri Ljudskem vrtu.
  zzrolano mesto, zdrava zabava, šport | Vsi, ki so prišli na cilj, pa so si zaslužili tudi medaljo.

   Tokrat smo iz Zrkovske ceste zavili na dvoetažni most in njegovo akustiko izkoristili za mini dance party. Ob idiličnem razgledu na reko Dravo smo se popeljali na Mlinsko in po Partizanski med mestne ulice. Znova so nam navdušeno mahali mimoidoči in nas po Krekovi pospremili na Strossmayerjevo. Krog pa se tukaj še ni zaključil, saj smo morali preizkusiti tudi asfalt na Vrbanski, Turnerjevi in Gosposvetski. Karavana je nato po dobrih dveh urah koleščkanja Zzrolano mesto po Prežihovi pripeljala do cilja pri Ljudskem vrtu.

   Tam je vse udeležence že čakal Lisjak Foksi z medaljami za uspešno prevoženo Zzrolano mesto. Nekoliko izmučeni, a polni vtisov, so se letošnji rolarji počasi odpravili proti domu. Taka vožnja po glavnih in predvsem praznih mariborskih cestah je namreč pravo doživetje. Na majhnih koleščkih mesto vidiš skozi popolnoma drugačne oči kot pa v avtomobilu.

   Urška JAKOPIN
   Urška JAKOPIN

   Urška Jakopin

   Urednica

   Sorodni članki

   Back to top button