Okolje

Majhni koraki do velikega cilja

Podobe živali, ujetih v plastične odpadke in statistični podatki o onesnaževanju so zaskrbljujoči. Preveri, kako lahko začneš "reševati svet" sam pri sebi in se okolju odgovorneje lotiti vsakodnevnega nakupovanja.

Sprehajaš se po trgovini, povsod sama plastika. Razmišljaš o onesnaževanju okolja in posledicah, ki ga ima naše nepremišljeno obnašanje na naš edini dom, Zemljo. Kako pomagati? Živeti popolnoma brez odpadkov je težko, seveda pa je vredno poskusiti. Preveri, kako se lahko z nekaj triki lotiš nakupovanja s čim manj nepotrebne embalaže. Tako boš naredil majhne, a pomembne korake proti boljšemu in čistejšemu jutri.

Nova najboljša prijatelja? Papir in reciklirana plastika!

Veliko lahko narediš samo s tem, da si bolj pozoren na različna pakiranja izdelkov, ki jih potrebuješ. Če na primer kupuješ moko, lahko kupiš večje pakiranje in se izogneš več kosom embalaže. Enako lahko narediš pri izdelkih kot so testenine, mlečni izdelki … Mnogi trgovci namreč ponujajo opcijo nakupa t. i. ekonomskih pakiranj.

Če se odpravljaš po sveže sadje ali zelenjavo, s seboj vzemi vrečko za večkratno uporabo. Te lahko naročiš preko spleta, ustvariš sam, zadnje mesece pa so na voljo tudi pri nekaterih trgovskih ponudnikih. Uporabi nepotrebnih vrečk se lahko izogneš z nakupom že “naravno zapakiranih” živil (npr. banan) in pri izdelkih, ki jih prodajajo na rinfuzo.

velikega cilja, zero waste, plastika
Nakupovalni must-have? Vrečka za večkratno uporabo!

Če imaš v torbi prostor za vse, boš našel nekaj prostora tudi za to …

Na oddelek delikatese se odpravi z embalažo, ki je namenjena večkratni uporabi. Tako lahko prijazno uslužbenko ali uslužbenca prosiš, da ti živila zapakira v od doma prineseno posodo.

Ne pozabi, da lahko tudi na videz neuporabne kose embalaže uporabiš večkrat. Lonček za jogurt lahko uporabiš kot pripomoček pri peki, lahko pa ti služi kot pripomoček pri ustvarjanju z vodenimi barvami ali temperami. V embalažo od skute lahko shranimo mamino domačo juho. Čeprav smo začetek gojenja sadik (flanc) že zamudili, lahko lončke še vedno uporabiš za presajanje rastlin ali gojenje mladih rastlinic. Nešteto ustvarjalnih nasvetov za ponovno uporabo lahko najdeš tudi na spletu.

velikega cilja, zero waste, plastika
“Nekdanji” jogurtovi lončki ti lahko zelo prav pridejo pri naslednjem ustvarjanju.

Ena izmed skupin, kjer uporabniki delijo svoje izkušnje o tem, kako “že (u)porabljenim” stvarem vdihniti novo življenje, je skupina Dom brez odpadkov na Facebooku.

Podjetja nam pomagajo

O izogibanju nakupovanja nepotrebne embalaže že opozarjajo mnogi trgovci, nekateri pa so tvojo ljubezen do okolja pripravljeni tudi nagraditi.

  • Eden izmed ponudnikov, ki za posamezne izdelke nudi tudi možnost uporabe embalaže za večkratno uporabo, je Lush. Poslužujejo se črnih posodic, ki so izdelane iz recikliranih materialov. K reciklaži pripomoremo tudi mi, ki čisto posodico vrnemo, v zameno pa nam podarijo svežo obrazno masko.
  • Primer dobrega ekološkega prispevka je tudi podjetje Skaza. Proizvajajo izdelke, ki so namenjeni večkratni uporabi. Po koncu življenjske dobe pa uvajajo možnost, da uporabniki njihovih izdelkov le-te vrnejo v podjetje in tako omogočijo, da dobijo novo življenje. Postopek je popolnoma brezplačen, najbolj “pridne” stranke pa tudi nagradijo z ugodnostmi.

S srcem za nas, naše naslednike in Zemljo

Če pod priporočili potegnemo črto – za začetek trajnostnega delovanja ni potrebnih nenadnih sprememb življenjskega sloga. Da počasi začenjamo spreminjati svoje vedenje in mišljenje, so dovolj že majhni koraki. Tako lahko z majhnimi prilagoditvami povzročimo velike spremembe. Če si nekoliko bolj junaškega srca (glej spodnji video), pa te izzivamo, da kdaj poskusiš tudi povsem zero-waste življenje. Sr(e)čno!

 

 

 Tina SMONKAR
Unsplash
ikona snemalec Exploring Alternatives, ClickForTaz

Sorodni članki

Back to top button