Kulsko

Učinkovito spomladansko študentsko čiščenje? Tri, štiri, akcija!

Čiščenje študentske sobe se ob vseh študijskih in obštudijskih dejavnostih zdi tista stvar, ki jo najraje in najvztrajneje prelagamo. Žal pa gre za nujno zlo. Vendar pa je čiščenje lahko prav zabavno, predvsem pa mora biti učinkovito, če se mu želiš izogniti vsaj za nekaj časa. V nadaljevanju ti ponujamo nasvete, kako se lotiti čiščenja študentske sobe, seveda pa teh nasvetov ni prepovedano uporabiti tudi doma.

Če se ti zdi, da ne znaš čistiti, te lahko potolažimo, da je (pravilno) čiščenje vrlina, ki se je ni težko naučiti. Skrivnost se skriva v iskanju prave tehnike in nenazadnje tudi izdelka. Ko obvladaš vse tehnike in si lastnik najučinkovitejših izdelkov, bo vzdrževanje mnogo lažje. Pa prečistimo seznam, kaj vse je potrebno za učinkovito čiščenje!

Pravo orodje je ključ do uspeha

Veliko razliko pri učinkovitem čiščenju naredijo čistilni pripomočki. Strokovnjaki za čiščenje dajejo prednost krpam iz mikrovlaken, predvsem pa blazinicam za brisanje za večkratno uporabo. Če se ti zdi, da se vse zaključi pri brisanju prahu s krpo, je potrebno poudariti, da je tudi pri krpi potrebno pravilno vzdrževanje. Krpe nikar ne peri ali suši na visoki temperaturi, saj so mikrovlakna v resnici neke vrste plastika.

Pomembna je taktika

Namesto, da se osredotočiš na čiščenje enega prostora naenkrat, se osredotoči zgolj na eno mesto v prostoru. Vzemimo za primer pisalno mizo. Za temeljito čiščenje ni dovolj, da z nje samo pobrišeš prah in prestaviš nekaj stvari. Ko se lotiš pospravljanja, preglej lonček s pisali, z mize obriši prah, preglej predale ob mizi, obriši prah z namizne lučke in knjižne police nad pisalno mizo, in odpihni prah s knjig, ki so na njej. Na koncu ne pozabi izprazniti še koša pod pisalno mizo. Ko končaš s pisalno mizo, se ozri levo ali desno, in se pomakni naprej v izbrani smeri, znova osredotočen na eno površino.

Ne pozabi na kopalnico, kuhinjo in hladilnik

Če živiš s cimri, lahko enkrat mesečno organizirate teambulding večer ob temeljitem čiščenju skupnih prostorov, kot sta kopalnica, kuhinja, pri tem pa nikakor ne pozabite na hladilnik. Morda je prav neočiščen hladilnik vzrok za neprijetne vonjave, ki se lahko širijo po stanovanju. Stare sestavine zamenjajte z novimi, odstranljive police temeljito očistite s pomivalnim detergentom pod vročo vodo, nikar ne pozabite tudi na zunanjost hladilnika. Pri kopalnici in kuhinji se je potrebno spopasti z vodnim kamnom. Kako in s katerimi domačimi čistili se ga lotiti, pa v nadaljevanju.

čiščenje, čistila, naravna čistila, učinkovito
Naj temeljito čiščenje ne bo muka!

Da bo čiščenje budget friendly

Ker smo študenti velikokrat omejeni z budgetom in je nakup učinkovitih čistil lahko precej visok strošek, ti ponujamo seznam naravnih čistil iz sestavin, ki jih zagotovo imaš doma.

  • Soda bikarbona: Uporabimo jo lahko za odstranjevanje mastnih madežev, razkuževanje in nevtralizacijo neprijatenih vonjav. Soda je vsestransko uporabno čistilo.
  • Beli/alkoholni/gospodinjski kis: Ocetna kislina je aktivna sestavina belega kisa, ki čisti in razkužuje. Odstranjuje maščobe, plesen, madeže in celo trdovratne ostanke voska. Ker je hkrati nevtralizator, ga lahko uporabimo za čiščenje oken, razkuževanje delovnih površin in loščenje pomivalnih korit. Kis je vsestransko uporaben tudi v kopalnici in kuhinji.
  • Citronska kislina in limonin sok: Citronska kislina deluje učinkovito predvsem kot anibakterijsko čistilo. V velikih količinah jo vsebujejo limete, limone, pomaranče in grenivke. Učinkovito deluje predvsem pri odstranjevanju mastnih madežev, deluje pa tudi kot belilo.
  • Eterična olja: Eterična olja se največkrat uporabijo kot dodatek k čistilu. Ne gre zgolj za dodan prijeten vonj, pač pa imajo eterična olja tudi protivirusno, aniseptično, protiglivično in antibakterijsko učinkovanje. Najpogosteje uporabljena eterična olja v naravnih čistilih so: čajevec, limona, sivka, cimet in timijan.
čiščenje, čistila, naravna čistila, učinkovito
Temeljitega čiščenja se lahko lotiš tudi s pripravki, ki jih zagotovo že imaš doma!

Neverjetno, kako se v urejenem in čistem okolju dobro počutimo. Tvoja soba bo naenkrat dobila novo podobo, ki bo popolnoma sveža. Vseh študijskih izzivov in učenja se boš v urejenem okolju lotil z lahkoto!
Tako. Zdaj potrebuješ le še nekaj motivacije, funkcionalne pripomočke in (domača) čistila. Pa seveda dobro glasbo v slušalkah in nekaj umazanih površin. Pa veselo na delo!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button