GlasbaNovice

Na državnem tekmovanju Naša pesem slavil APZ Tone Tomšič iz Ljubljane

Od 20. do 21. aprila je v Unionski dvorani v Mariboru potekalo že 28. državno tekmovanje slovenskih zborov Naša pesem. Na petih tekmovalnih koncertih je nastopilo 20 zborov iz vse Slovenije.

Tradicionalne mariborske fanfare so v soboto dopoldne napovedale že 28. slovensko zborovsko tekmovanje Naša pesem 2024. Potem ko je predlani potekalo delno revialno, se je letos vrnilo v polni tekmovalni obliki in z veliko debitanti. Ti predstavljajo novo generacijo, ki Našo pesem vodi že v šesto desetletje.

Naša pesem je izjemnega pomena za ohranjanje in razvoj kakovosti zborovskega petja pri nas. Letos je nastopilo 20 odraslih zborov in malih pevskih skupin z okoli 600 pevci iz vse Slovenije. Kar sedem zasedb in trinajst zborovodij se je letos predstavilo prvič.

Petčlanski mednarodni žiriji v sestavi Tadeja Vulc, Primož Kerštanj, Aira Birziņa – Latvija in Esteban Urzelai – Baskija, Španija je predsedovala Urša Lah, ki je letošnjo izvedbo ocenila kot zelo obetavno.

Zmaga v roke ljubljanskemu APZ Tone Tomšič

Zmagovalec letošnje Naše pesmi je postal Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani z dirigentko Rahelo Durič Barić, ki zbor vodi tretjo sezono.

Na drugo mesto se je uvrstil Mešani pevski zbor Pomlad Novo mesto z dirigentko Alenko Podpečan. 

Tretje mesto je pripadlo Mešanemu pevskemu zboru Viva Brežice, kjer od lani svojo ustvarjalno vizijo uresničuje mladi zborovodja, tudi študent kompozicije, Krištof Strnad.

Naši zbori
Janez Eržen

Sorodni članki

Back to top button