NoviceScena

Lent 2023: za dežjem vedno posije sonce, še posebej če Maribor zagreje Joker Out

Vreme se je končno (vsaj do neke mere) zjasnilo, obiskovalci pa so znova preplavili ulice Maribora. Lent 2023 je tako v polnem teku in ni videti, da se bo kaj hitro upočasnil.

Okej, mogoče res ni sijalo sonce, ampak vsaj ni deževalo, kar je tudi nekaj. Skratka, drugi dan je Lent 2023 prinesel malce lepše vreme ter številne nove dogodke. Vrhunec večera pa je bil seveda na Trgu Leona Štuklja, kjer so občinstvo popolnoma očarali vedno šarmantni Joker Out.

Lentamo tako, kot se spodobi, in tudi vreme končno uboga

Drugi dan Lenta 2023 je mimo in tokrat dežne kaplje niso povzročale preglavic. Jutro so že popestrila živa dvorišča in pa seveda Art kamp, ki je poskrbel za vse kulturne, umetniške, znanstvene, športne, rekreacijske in zabavne duše.

Otvorila se je tudi razstava z naslovom Made in GT22, ki je konceptualno v celoto povezala 10 let delovanja hiše in vsesplošne skupnosti, ki se je razvila na Glavnem trgu 22. Sestavljanke glasbe in likovnih del v smiselno celoto povezuje vse, kar GT22 predstavlja.

Lent je v polnem teku, obiskovalcev ne manjka in tudi vreme se je končno uredilo.

Glasba na glasbo, in še malo zraven

Ni pravi festival, če ni glasbe, in tudi Lent 2023 na tej točki ne razočara. Kamorkoli se je stopilo, tam je nekdo igral. Grajski trg je gostil slovensko psyhadelic blues-rockovsko skupino Midnight Lignin’, ki je v Maribor pripeljala vse note Jimmija Hendrixa. Dijaki violončela Konservatorija za glasbo in balet Maribor pa so z bolj klasičnimi ritmi zabavali v Dvorni Union.

Večerov oder je Glavni trg napolnil z obiskovalci. Novogoriški Avtomobili so pričarali dobri stari rokenrol, ki je na noge spravil še tako nejevoljne obiskovalce. Z zahodnoafriško tradicionalno glasbo, ki se spretno prepleta s sodobno afropop glasbo, pa so zabavali Wiyaala & The YagaYagas.

Novogoriški Avtomobili so poskrbeli, da na Glavnem trgu nihče ni stal pri miru.

Mi bomo celo noč plesali

Kaj pa tisti en dogodek, ki je na Trg Leona Štuklja privabil neskončno množico obiskovalcev, ki so se tam trli že dve uri pred koncertom? Kaj pa tista ena skupina, ki Slovenijo tudi glasbeno počasi postavlja na zemljevid? Kaj pa tisti en dečko, ki si je na evrovizijskem odru našel enega drugega, zelenega, dečka?

Ja, ja, tudi Joker Out so nastopili in pred Mariborčane, predvsem pa Mariborčanke, stopili tako, kot samo oni stopiti znajo: zagreto. In če so se oboževalke, (med njimi tudi take, ki so do Maribora potovale več ali tudi več deset ur) v vrsti trle že dve uri pred pričetkom koncerta, so tudi na ves glas prepevale hite, ki bi jih verjetno znale prepevati v spanju. Bojan, Kris, Nace, Jure, in Jan so pač poskrbeli, da se je drugi dan Lenta plesalo, ljubilo in igralo celo noč.

Oboževalci so fante obsipali z darili, oder je bil proti koncu bolj podoben kakšni cvetličarski delavnici. Vmes je gor priletel celo čevelj. In potni list! Ampak tega Bojan ni želel podpisati – “to ziher ni legalno.”

Joker Out so poskrbeli za udaren vrhunec večera.

Mogoče dečki iz Joker Out res plešejo, se ljubijo in igrajo, kot da jih jutri več ne bo, a festival Lent 2023 je še vedno v polnem teku in zvrstilo se bo še mnogo dogodkov, vrednih ogleda.

Marina BAJIĆ
Lara KOCBEK

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button