Scena

Lent 2023: prvi dan potovanje s Klemnom Slakonjo in Božom Vrećo

Ponovno je napočil čas, ko Mariborčane (in druge) razveseli dobra glasba, umetnost in ustvarjalnost. V svoj objem nas je že 31. leto zapored sprejel Festival Lent, na katerem smo prvi dan slišali Klemna Slakonjo in Boža Vrećo ter številne druge avtorje.

Festival Lent 2023 je otvoril poletno sezono, s tem pa je v mariborsko prestolnico privabil številne turiste in domačine. Čez dan so se odvijale ustvarjalne in bralne delavnice ter predavanja za vse generacije, ponoči pa številni koncerti in komični spektakli.

Bili smo priča bujno obarvani petkovi noči.

Lentali smo podnevi, lentali smo ponoči

Festivalsko jutro je navduševalo s številnimi zabavnimi vsebinami. Na svoj račun so prišli otroci, ki so na Art kampu v mestnem parku izdelovali izdelke, predstavili pa so se tudi bobnarji iz Sokijeve bobnarska šola.

Večerni del se je začel z močnim nalivom, ki je odnesel popoldanski del Art kampa, povorko Pihalnega orkestra Pošta pa prestavil na danes. Ljubitelji vina so se lahko ob kozarčku ali dveh posladkali na Vojašniškem trgu. Blaž Švagan trio so nas z jazz zasedbami popeljali skozi čas. Adam Kamplet in Nejc Kamplet sta nam predstavila nekaj klasike, kot recimo Beethovna, poslušali pa smo tudi rock s skupino King Foo. V znamenju stand up-a sta noč popestrila Srđan Olman in Adrija Dabanović v Vetrinjskem dvoru.

Poslušalci so ob glasbi uživali kljub močnem nalivu.

Vrhunca prve noči sta bila humor in tradicija

Klemna Slakonjo že dobro poznamo, tokrat pa so z zasedbo Medium Rare Band zavzeli Trg Leona Štuklja. Kljub nalivu je Slakonja z odličnimi pevskimi sposobnostmi in imitacijskimi talenti poskrbel za vrhunsko in nepozabno doživetje. Zapel je nekaj avtorskih pesmi ter nekaj pesmi legend, kot so Frank Sinatra, Jan Plestenjak in Ed Sheeran. Kakor se spodobi za vsak njegov koncert humorja in smeha ni manjkalo, bil je srečen Ljubljančan med Mariborčani.

Medtem pa je na Minoritih potekal še en vrhunec – koncert Boža Vreće, ki pa ga je zaznamovala ljubezen do tradicije. Božo v svojih sevdalinkah opeva najintenzivnejša čustva in se preko z njimi zelo dobro poveže s poslušalci. Izrazil je izjemno navdušenje in veselje, da je lahko nastopil na Festivalu Lent. Njegove pesmi so povezale ljubezen, hrepenenje in osamljenost.

Božo Vrećo nas je navdušil z emocionalnim koncertom na Minoritih.

Festival Lent je kljub deževnemu prvem dnevu ponudil glasbo za vse okuse, seveda pa smo glasbo lahko slišali že ob kratkem sprehodu skozi Maribor. Za vsakim vogalom je namreč potekalo umetniško ustvarjanje, ki nas bo spremljalo še do konca tedna.

Iva KNEZ
Žan SENIČAR, Iva KNEZ
ikona snemalec Žan SENIČAR

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button